Joe Biden, çfarë premtoi dhe çfarë realizoi për 100 ditë si president?

  Praktika e gjykimit të një presidence gjatë 100 ditëve të saj të para filloi gati një shekull më parë gjatë mandatit të parë të presidentit amerikan, Franklin Roosevelt ndërsa ai u përpoq të tërhiqte vendin nga thellësitë e Depresionit të Madh.

  Duke u përballur me një krizë të tijën, para se të merrte detyrën si president, Joe Biden bëri disa premtime të mëdha për atë që shpresonte të përmbushte brenda 100 ditëve të para.

  Me një fokus në sigurimin e vaksinave dhe “parave në xhepa”, axhenda 100-ditore e Bidenit pasqyron atë që zyrtarët e tranzicionit i thanë CNN-së se ishin përparësitë e tij – përmbajnë pandeminë, duke filluar një rimëkëmbje ekonomike dhe duke trajtuar pabarazinë racore.

  Ndërsa 100 ditët e para në detyrë po mbyllen, këtu keni një vështrim se si ato premtime maten me realitetin, transmeton Telegrafi.

  Vaksina

  PREMTIMI: Pak para se Biden të merrte detyrën, ai vendosi një synim për SHBA-në që të administronin 100 milionë vaksina brenda 100 ditëve të para, për një mesatare prej 1 milion doza në ditë.

  REALITETI: Ndërsa disa mbulime të hershme mediatike shprehnin skepticizëm në lidhje me realizueshmërinë, Biden u kritikua në fund të fundit për të mos synuar aq sa duhet me këtë qëllim. Deri në Ditën e Përurimit, vendi ishte veçse në rrugën e duhur për të arritur nivelin e dëshiruar të vaksinave ditore pa ndonjë veprim shtesë nga administrata e Biden.

  Siç u tha, administrata e Biden ndihmoi partneritetet me prodhuesit farmaceutikë për të rritur prodhimin e vaksinave dhe për të rritur disponueshmërinë, e cila ka të ngjarë të ndihmojë vendin të mbajë një ritëm të shpejtë të vaksinimeve.

  Në mars, pasi SHBA-ja arriti 100 milionë vaksina, Biden njoftoi se po “dyfishoi qëllimin”, duke synuar 200 milionë deri në fund të prillit. SHBA e përmbushën atë qëllim të ri më 21 prill.

  Megjithëse Biden duhet vlerësuar për këtë arritje dhe tejkaluar qëllimet e tij fillestare të vaksinimit, ritmi aktual duket i paqëndrueshëm sepse shumë amerikanë mbeten të kujdesshëm për të marrë vaksinën.

  Rihapja e shkollës

  PREMTIMI: Përveç vaksinave, një pjesë e madhe e bisedës për rikuperimin e sëmundjes pandemike të coronavirusit në SHBA është përqendruar në atë sesa shpejt shkollat mund të rihapen për të mësuar në person.

  Në dhjetor, Biden njoftoi se shpresonte që “shumicën e shkollave tona … të hapura deri në fund të 100 ditëve të mia të para”.

  Sidoqoftë, pak pasi ai mori detyrën, kishte konfuzion se si administrata përcaktoi rihapjen.

  Kur u bë presion për qëndrimin e administratës për rihapjen gjatë një takimi, Biden sqaroi se deri në fund të 100 ditëve të para, “qëllimi do të jetë pesë ditë në javë” i udhëzimit personal ose afër këtij për mësimin deri në klasat 8 në veçanti.

  REALITETI: Megjithëse administrata mund të ndërmarrë hapa për ta bërë rihapjen e shkollave më të lehtë dhe më të sigurt, vendimi për të rihapur në fund të fundit u përket komuniteteve lokale.

  Që nga 20 prilli, shkollat fillore dhe të mesme në pak më shumë se gjysmën e 101 rretheve shkollore më të mëdha në vend po ofrojnë udhëzime të plota pesë-ditore në javë.

  Sidoqoftë, vlen të përmendet se edhe nëse shkollat janë të hapura, disa familje ngurrojnë të dërgojnë fëmijët e tyre prapa.

  Sipas Departamentit të Arsimit të SHBA-së, afër një e treta e studentëve u kthyen në udhëzimet plotësisht personale kur iu dha mundësia.

  Plani i ndihmës ekonomike

  PREMTIMI: Axhenda e Bidenit për 100 ditët e para në detyrë përfshinte miratimin e një pakete të gjerë ndihme ekonomike që i përgjigjej ndikimit të pandemisë së coronavirusit, sipas atyre që ishin pranë presidentit dhe grupeve të jashtme në kontakt me ndihmësit e tij të lartë.

  REALITETI: Ditët e para të inaugurimit të tij, Biden zbuloi Planin Amerikan të Shpëtimit 1.9 trilion dollarë dhe bëri thirrje që Kongresi ta miratojë atë përpara se disa përfitime të skadojnë më 14 mars.

  Propozimi përfshinte fonde për shumë nga masat në faturat e mëparshme të ndihmës së coronavirusit të miratuara nën administrimin e presidentit, DonaldTrump.

  Pavarësisht kritikave nga republikanët lidhur me çmimin e projekt-ligjit dhe disa prej dispozitave të tij, Dhoma e miratoi atë në fund të shkurtit.

  Përmes një procesi të njohur si “pajtimi për buxhetin”, Senati kaloi projektligjin pa ndonjë mbështetje republikane pas votimit më të gjatë të thirrjes në historinë e fundit të Senatit. Biden e nënshkroi atë si ligj më 11 mars.

  Gjiganti i investimeve Goldman Sachs parashikoi që plani stimulues i Bidenit mund të rezultojë në rritjen më të shpejtë të produktit të brendshëm bruto në dekada.

  Drejtësia penale

  PREMTIMI: Pas vdekjes së George Floyd, Biden u angazhua për krijimin e një komisioni kombëtar të mbikëqyrjes së policisë në 100 ditët e para të presidencës së tij nëse zgjidhet.

  REALITETI: Ky është një premtim që Bideni nuk e ka ndjekur më tej. Vetëm disa javë para ditës së tij të 100-të, administrata vendosi të qëndrojë në një komision të tillë dhe në vend të kësaj do të përpiqet të kalojë reformën e policisë përmes legjislacionit.

  Në vazhdën e një burri tjetër me ngjyrë që u qëllua nga policia në SHBA, drejtoresha e Këshillit të Politikës së Brendshme të Bidenit, Susan Rice, lëshoi një deklaratë duke njoftuar vendimin.

  “Bazuar në konsultimin e ngushtë, të respektueshëm me partnerët në komunitetin e të drejtave civile, administrata bëri gjykimin e konsideruar se një komision policor, në këtë kohë, nuk do të ishte mënyra më efektive për të dhënë përparësinë tonë kryesore në këtë fushë, e cila është nënshkrimi i Ligjit për Drejtësinë e George Floyd në Polici”, tha Rice.

  Sipas një burimi të njohur me përpjekjet e administratës, vendimi u mor pas bisedave me drejtuesit e të drejtave civile dhe sindikatat e policisë dhe në “bashkëpunim të ngushtë” me Fondin e Mbrojtjes Ligjore dhe Edukimit të NAACP dhe Konferencën e Lidershipit për të Drejtat Civile dhe të Njeriut.

  Lajmi Paraprak

  Njihuni me dobitë e kësaj bime mjekësore

  Lajmi i rradhës

  Berisha: Me mësimin online i është dhënë shkelmi i fundit arsimit

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë