Anës Lumenjve

  Fan Noli

  Arratisur, syrgjynosur,
  Rraskapitur dhe katosur
  Po vajtonj pa funt, pa shpresë,
  Anës Elbë-s, anës Spree-së.
  Ku e lam’ e ku na mbeti,
  Vaj-vatani e mjer mileti,
  Anës detit i palarë,
  Anës dritës i paparë,
  Pranë sofrës i pangrënë,
  Pranë dijes i panxënë,
  Lakuriq dhe i dregosur,
  Trup e shpirt i sakatosur.

  Se ç’e shempnë derbederët,
  Mercenarët dhe bejlerët,
  Se ç’e shtypnë jabanxhinjtë,
  Se ç’e shtrythnë fajdexhinjtë,
  Se ç’e pren’ e se ç’e vranë,
  Ç’e shkretuan anembanë,
  Nënë thundrën e përdhunës
  Anës Vjosës, anës Bunës.

  Çirem, digjem i vrerosur,
  Sakatosur, çarmatosur,
  As i gjall’, as i varrosur,
  Pres një shenj’ e pres një dritë,
  Pres me vjet’ e pres me ditë,
  Se ç’u tera, se ç’u mpaka,
  Se ç’u çora, se ç’u mplaka,
  Lark prej vatrës dhe prej punës,
  Anës Rinit, anës Tunës.
  Çakërdisur, batërdisur,
  Përpëlitur dhe zalisur,
  ËndËronj pa funt, pa shpresë,
  Anës Elbë-s, anës Spree-së.

  Dhe një zë vengon nga lumi,
  Më buçet, më zgjon nga gjumi,
  Se mileti po gatitet,
  Se tirani lebetitet,
  Se pëlcet, kërcet furtuna,
  Fryhet Vjosa, derdhet Buna,
  Skuqet Semani dhe Drini,
  Dridhet beu dhe zengjini,
  Se pas vdekjes ndriti jeta
  Dhe kudo gjëmon trumbeta.
  Ngrehuni dhe bjeruni,
  Korini dhe shtypini,
  Katundar’ e punëtorë,
  Që nga Shkodra gjer në Vlorë!

  Ky ilaç e ky kushtrim
  më bën djal’ e më bën trim,
  më jep forc’ e më jep shpresë,
  anës Elbë-s, anës Spree-së.
  Se pas dimrit vjen një verë,
  që do kthehemi njëherë,
  pranë vatrës, pranë punës,
  Anës Vjosës, anës Bunës.

  Arratisur, syrgjynosur,
  Raskapitur e katosur,
  brohoras me bes’ e shpresë,
  anës Elbë-s, anës Spree-së.

  Lajmi Paraprak

  PUNË NË GJERMANI | Dy ndryshime me interes për Ballkanin Perëndimor

  Lajmi i rradhës

  EDHE DEPUTET, EDHE MINISTËR! Ekspertët dhe Antikorrupsioni reagojnë për papajtueshmërinë e funksioneve

  Lajme tjera

  MOS MA KUJTO!

  Dritëro Agolli E shkuara ka çaste dhe orë të hidhura, mos ma kujto për shembull, më pe me…
  Më tepër

  Bashkohu

  Informohu në kohë