Franz Kafka: Zoti t’i jep arrat, por nuk t’i thyen ato!

  Franz Kafka (3 korrik 1883 – 3 qershor 1924) ishte shkrimtar hebre nga Bohemia. Shkruante në gjuhën gjermane, ndërsa njihet më shumë për tregimet e shkurta. Kafka vlerësohet si një nga figurat kryesore të letërsisë së shekullit XX.

  • Shenja e parë e fillimit të kuptimit është dëshira për të vdekur.

  • Njeriu i veprimit i detyruar të mendojë, është i palumtur deri në çastin që ia arrin të dalë nga kjo situatë.

  • Një shkallë që nuk konsumohet nga hapat e njerëzve, nisur nga pikëpamja e saj, është vetëm diçka e rëndomtë prej druri.

  • Gjithmonë fillimisht merrte frymë thellë pasi çlirohej nga kotësia dhe vetëkënaqësia.

  • Kushdo që nuk arrin të gjejë kuptimin e jetës së tij, ndërkohë që ai është gjallë, ka nevojë që një dorë ta ruajë paksa nga dëshpërimi ndaj fatit të tij… por, me dorën tjetër ai nuk mund të zhdavaritë çfarë shikon në mes të rrënojave.

  • Kushdo që ruan aftësinë për ta parë bukurinë, nuk ka për t’u plakur kurrë.

  • Shoqërimi me qenie njerëzore çon në vetëvëzhgim.

  • Atlasit i ishte lejuar opinioni se ai ishte i lirë, nëse donte, ta kapte Tokën dhe ta hidhte tutje; por ky opinion ishte e vetmja gjë që i ishte lejuar.

  • Të besosh në progresin nuk do të thotë të besosh se është bërë ndonjë progres.

  • Duke besuar me pasion në diçka që ende nuk ekziston, ne e krijojmë atë. Joekzistuesja është çfarëdo gjëje që ne nuk e kemi dëshiruar mjaftueshëm.

  • Duke ia imponuar një përgjegjësi tepër të madhe, për më tepër, të gjithë përgjegjësinë, vetvetes, ti e rrënon vetveten.

  • Fatkeqësia e Don Kishotit nuk është përfytyrimi i tij, por Sanço Pançoja.

  • Mos u dëshpëro, madje as nga fakti se ti nuk dëshpërohesh.

  • Çdo revolucion avullon dhe lë prapa vetëm lëmashkun e një burokracie të re.

  • E ligë është çdo gjë dëfryese.

  • Nga një pikë e caktuar e lëvizjes përpara nuk ka më kthim prapa. Kjo është pika e cila duhet arritur.

  • Zoti t’i jep arrat, por nuk t’i thyen ato.

  • Ai që kërkon nuk gjen, por ai që nuk kërkon do të gjendet.

  • Qielli është memec, ai i bën jehonë vetëm memecërisë.

  • Si mund të gjesh kënaqësi në botë nëse nuk e ke atë për strehë?

  • Unë nuk i lexoj reklamat. Sepse do ta harxhoja gjithë kohën duke kërkuar gjëra.

  • Unë kam ndjesinë e vërtetë të vetes sime vetëm kur jam tej mase i palumtur.

  • Dembelia është fillimi i të gjitha veseve, kurora e të gjitha virtyteve.

  • Nëse unë do të jetoj përjetësisht, si do të ekzistoj nesër?

  • Në njëfarë kuptimi e mira është e parehatshme.

  • Në luftën midis teje dhe botës, përkrahe botën.

  • Në teori ka një mundësi të lumturisë së përkryer: Të besosh në elementin e pashkatërrueshëm brenda dikujt dhe të mos përplasesh me të.

  • Është e rehatshme të mendosh se shpërpjesëtimi i gjërave në botë duket se është vetëm aritmetik.

  • Është shpesh më e sigurt të jesh në zinxhirë se të jesh i lirë.

  • Sa tmerrshëm e pakët është njohja e vetes sime, krahasuar me njohjen e dhomës sime.

  • Lejomë ta kujtoj fjalën e moçme: njerëzit e dyshuar janë më normalë se të tjerët, gjersa ata rrinë në baraspeshë pa e ditur këtë gjë, duke qenë të peshuar bashkë me mëkatet e tyre.

  • “Frika” ime është thelbi im, dhe ndoshta pjesa ime më e mirë.

  • Parimi im prijës është ky: Faji nuk duhet dyshuar kurrë.

  • Ende pa i thënë gjërat, i bën – kështu vepron njeriu me vlera.

  • Askush nuk mund ta shohë të vërtetën, por mund të jetë e vërteta.

  • Një përparësi në mbajtjen e ditarit është se ju nuk i vini re ndryshimet nga të cilat vuani pa pushim.

  • Frytshmëri është të bësh gjëra që nuk ishe i aftë t’i bëje më parë.

  • Vetëkontroll do të thotë të dëshirosh të jesh i frytshëm në një pikë në rrezatim të pafund me ekzistencën time shpirtërore.

  • Sa kohë që e ke kafshatën në bojë, atëherë i ke zgjidhur të gjitha problemet e momentit.

  • Fillo me çka është e drejtë sesa të fillosh me çka është e pranueshme.

  • Vuajtja është elementi pozitiv i kësaj bote, në të vërtetë është e vetmja lidhje midis kësaj botes dhe pozitives.

  • Dashuria sensuale është mashtruese si dhe dashuria hyjnore; ajo nuk mund të bëhet vetë, por gjersa e ka pavetëdijshëm elementin e dashurisë hyjnore brenda vetes, mund të bëhet edhe kështu.

  • Historia e njerëzimit është çasti midis dy hapave të udhëtarit.

  • Fakti që synimi ynë është i matur saktësisht me jetën tonë, na e jep ne përshtypjen se jemi të përjetshëm.

  • Shpirti bëhet i lirë vetëm kur ai të pushojë së qeni një mbështetje.

  • Ka vetëm dy gjëra. E vërteta dhe gënjeshtrat. E vërteta është e pandashme, gjersa ajo nuk e njeh veten; të gjithë ata që duan ta njohin, vetëm sa gënjejnë.

  • Ne të gjithë kemi flatra, por ato nuk na duhen ne për asgjë dhe nëse do të mundnim, do t’i shqyenim.

  • Rinia është e lumtur, sepse ajo e ka mundësinë ta shohë të bukurën. Të gjithë ata që janë të aftë ta shohin të bukurën, nuk plaken kurrë.

  • Ne jemi mëkatarë jo vetëm se kemi ngrënë Pemën e Dijes, pore edhe sepse nuk e kemi ngrënë Pemën e Jetës. Gjendja në të cilën ndodhemi është mëkatare, pavarësisht nga faji.

  Lajmi Paraprak

  Shqiptarët në vitin 1500-1504 themeluan shkollën shqiptare në Venedik, sot atraksion turistik

  Lajmi i rradhës

  Si ndikon stresi tek shtimi në peshë

  Lajme tjera

  T’isha një lule

  Musine Kokalari “T’ isha një lule–lule are, e vogël dhe me erë.Të çelnja në pranverëdhe në vjeshtë të…
  Më tepër

  Biri im!

  Mësoje një këngë,Të paktën një,…Sikur …Dhe keq ta këndosh. Shaji këpucët,Këmbët mallkoji,Sikur …Për një hap të rëndë. Farën…
  Më tepër

  Bashkohu

  Informohu në kohë