Kangullovski: Shpëtimi i vetëm nga pandemia është imuniteti kolektiv nëpërmjet vaksinimit

  Shpëtimi i vetëm në pandemi është krijimi i imunitetit kolektiv, të cilin mund ta marrim përmes vaksinimit. Aktualisht, efektiviteti i vaksinave është sigurisht mbi 95 për qind. Asnjë vaksinë nuk shkakton sëmundje dhe vaksina më e mirë është ajo që të parën do ta kemi në dispozicion.

  Këtë e theksoi dr. Goran Kungullovski, doktor i shkencave gjenomike dhe epigjenomike molekulare në konferencën e sotme onlajn “Informohuni! e drejta juaj, siguria juaj! ”organizuar nga Kryqi i Kuq i Qytetit të Shkupit, me mbështetjen e Kryqit të Kuq zviceran.

  Dr. Kungullovski theksoi se pa marrë parasysh se për cilën vaksinë bëhet fjalë, asnjë vaksinë nuk shkakton sëmundje, vetëm zvogëlohet sistemi imunitar dhe mendon se bëhet fjalë për virus.

  Efikasiteti i vaksinave, konsideron ai, duhet të shihet në atë sa efektive janë ato në parandalimin e vdekjes.

  Lidhur me faktin nëse këto vaksina janë efektive për llojet e reja të virusit, dr. Kungullovski tha se ato aktualisht kanë një efektivitet pak të zvogëluar, por siç shpjegoi ai, nëse infektohemi me një nga llojet e reja, ka shumë të ngjarë që simptomatologjia do të jetë i butë. Kjo është pikërisht ajo që, thotë Kungullovski, është qëllimi i vaksinave.

  Një aspekt pozitiv i këtyre mutacioneve, sipas mjekut, është se në shumë lloje në shumë vende gjeografike në botë, ndodhin të njëjtat mutacione. Virusi, tha ai, nuk ka ku të shkojë dhe nuk ka më aftësi kaq të madhe për t’u zhvilluar.

  Nëse arrijmë të zvogëlojmë përhapjen e virusit përmes vaksinimit dhe marrjes së imunitetit kolektiv, sipas dr. Kungullovskit, ne do të qëndrojmë vetëm në këto mutacione.

  I pyetur nëse ndonjë prej vaksinave shkakton infertilitet, dr. Kungullovski tha se nuk ka absolutisht asnjë lidhje midis vaksinave dhe sterilitetit ose infertilitetit.

  “Nuk e di nga buron ky dezinformim në lidhje me sterilitetin dhe infertilitetin, me siguri nga njerëz që kanë shumë kohë dhe janë në internet dhe shohin informacione të padobishëm ose kanë një axhendë”, shpjegoi dr. Kungullovski.

  Lajmi Paraprak

  Mbi 50 për qind e drejtorëve në Maqedoni nuk kanë përvojë pune

  Lajmi i rradhës

  Ushqimet që përkeqësojnë ekzemën

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë