Politikë me menynë studentore

  Buxheti u shkurtua, ndërsa deputetët premtuan se do të përmirësojnë standardin studentor me amendamente. Ndërkohë, kryeministri Kovaçevski xhiron një video me studentët dhe shprehet se “askush nuk do të mbetet vetëm”. Mirëpo studentët po kërkojnë zgjidhje dhe jo premtime. Në videon e publikuar dje, shihet teksa kryeministri Dimitar Kovaçevski shkon për drekë në konviktin “Goce Dellçev” për të dëshmuar se sa të mira janë kushtet atje dhe ha fasule, sallatë dhe peshk, të cilat duken më të mira se ato të studentëve. Por në kohën që po xhirohej videoja, Qeveria filloi diskutimin për buxhetin e ri, në të cilin janë 215 mijë euro më pak se vitin e kaluar vetëm për ndërtimin dhe rikonstruksionin e konvikteve studentore. Për standardin studentor janë planifikuar 16.4 milionë euro, ose 4 milionë euro më pak se në 2020, ose gati 3 milionë euro më pak se viti i kaluar.

  Por si duket, ky propozim-buxhet nuk kaloi aq lehtë tek studentët të cilët dje dolën para Qeverisë me një protestë kulmuese. LSDM-ja në pushtet u përpoq që përmes amendamenteve për ndryshimin e buxhetit ta shuante zjarrin. Ata veçojnë amendamentin me vlerë rreth 9 milionë eurosh për të siguruar pagesën e studentëve, në përputhje me ligjin. Opozitarja VMRO-DPMNE shkoi një hap më tej, ku nga 200 amendamente të propozuara me vlerë gati 800 milionë euro, dhjetë prej tyre ia dedikuan studentëve. Ata kërkojnë rritje të shumës për ushqim studentor nga 120 në 160 denarë dhe përmirësim të kushteve në konviktet e studentëve. Ata gjithashtu e quajnë “hipokrite” vizitën e kryeministrit në konviktin e studentëve.

  Në mbledhjen në Parlament të disa javëve më parë, ku mori pjesë edhe vetë kryeministri, studentët ranë dakord përmes grupeve të punës me pjesëmarrjen e përfaqësuesve të studentëve për të krijuar politika të ardhshme studentore. Prioritet mbetet vakti i studentëve, për të cilin, përkundër kërkesave për më shumë para për shkak të inflacionit, kjo nuk do të ndodhë për momentin, por të paktën është arritur një marrëveshje që “siç është” t’u paguhet të gjithë studentëve kjo. vit gjithashtu. Për Petar Barllakovskin, nga Forumi Arsimor Rinor, të gjitha këto zhvillime tregojnë se në kohë krize, të parët goditen studentët, si një nga grupet më të cenueshme.

  “Sigurisht që ne prisnim që partitë politike të përfitonin nga ky moment, sepse padyshim që opinioni është i ndezur dhe do të përpiqeshin ta shfrytëzonin dhe ta kthenin në anën e tyre. Por, ajo që presim prej tyre është që bashkërisht të gjejmë zgjidhje për përmirësimin e standardit të studentëve”, thotë Barlakovski.

  Lajmi Paraprak

  Ideja e dekadës | Reduktimi i dëmit për shëndetin e duhanpirësve

  Lajmi i rradhës

  Kur “dhimbja” e grave nuk dëgjohet!

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë