Konsumimi i mëngjesit në këtë orë mund të mbajë sheqerin në gjak të ekuilibruar

  Mjekët kanë promovuar prej kohësh idenë se zgjimi herët është më i mirë për shëndetin tuaj, edhe nëse në fillim nuk ju pëlqen.

  Ndërsa kjo mund të jetë sepse bufat e natës kanë tendencë të kenë një mënyrë jetese jo të shëndetshme, kjo tregon se si ndryshimi i orarit tuaj të gjumit mund të çojë në zakone më të shëndetshme në përgjithësi. Dhe tani, ne kemi një arsye tjetër për të hipur në trenin e hershëm të zgjimit.

  Hulumtuesit që raportuan kohët e fundit për Shoqërinë Endokrine zbuluan se ngrënia e mëngjesit para orës 8:30 të mëngjesit mund të zvogëlojë nivelet e sheqerit në gjak dhe rezistencën ndaj insulinës gjatë gjithë ditës. Nga ana tjetër, kjo mund të zvogëlojë rrezikun tuaj për diabetin e tipit 2.

  Studiuesja kryesore Marriam Ali, i tha Endocrine Society se kufizimi i ushqimit nuk i ndryshoi gjetjet. “Ne zbuluam se njerëzit që filluan të hanë më herët gjatë ditës kishin nivele më të ulëta të sheqerit në gjak dhe më pak rezistencë ndaj insulinës, pavarësisht nëse e kufizonin marrjen e ushqimit në më pak se dhjetë orë në ditë ose marrja e ushqimit të tyre shpërndahej për më shumë se 13 orë në ditë”.

  Për të kryer studimin, ekipi kërkimor kishte 10,575 të rritur që merrnin pjesë në Anketën Kombëtare të Provimit të Shëndetit dhe të Ushqyerit. Pjesëmarrësit u ndanë në tre grupe bazuar në kohën kur filluan të hanë dhe kur ndaluan së ngrëni çdo ditë. Të tre grupet përfshinin ata që konsumuan ushqim gjatë 13 orëve ose më shumë, ata që konsumuan ushqim nga 10 deri në 13 orë dhe ata që u morën në më pak se 10 orë. Studiuesit gjithashtu i ndanë grupet në pjesëmarrës që hëngrën para ose pas orës 8:30 të mëngjesit.

  Pasi udhëheqësit e studimit kishin mbledhur të gjitha të dhënat, ata i analizuan ato për të zbuluar nëse kohëzgjatja e ngrënies dhe koha e ngrënies kishin ndonjë efekt në nivelet e sheqerit në gjak të agjërimit dhe rezistencën ndaj insulinës.

  Është interesante, studiuesit mësuan se nivelet e sheqerit në gjak nuk ishin shumë të ndryshme nga grupi në grup. Me fjalë të tjera, kohëzgjatja e ngrënies së një personi nuk kishte shumë efekt në sheqer në gjak. Studiuesit gjithashtu zbuluan se njerëzit që hanin ushqim në një kohë më të shkurtër çdo ditë – më pak se 10 orë – kishin tendencë të kishin nivele më të larta të rezistencës ndaj insulinës. Në të kundërt, ata që filluan të hanë para orës 8:30 të mëngjesit kishin nivele shumë më të ulëta të rezistencës ndaj insulinës.

  Megjithatë, nëse jeni të gatshëm të zgjoheni herët dhe të hani një mëngjes të shëndetshëm para orës 8:30 të mëngjesit, ia vlen të provoni. Ndryshimi i thjeshtë në rutinën tuaj mund të nxisë një mori përfitimesh të tjera shëndetësore dhe të ndihmojë trupin tuaj të rregullojë sheqerin në gjak dhe nivelin e insulinës gjatë gjithë ditës.

  Lajmi Paraprak

  Kur qeveria komuniste e Tiranës ndaloi vënien e dhëmbëve prej floriri në Shqipëri

  Lajmi i rradhës

  A janë udhëheqësit më të zgjuar sesa të udhëhequrit?

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë