Tonifikimi i barkut pas lindjes

  Bark i varur, i qullët, muskuj të dobët dhe madje rreziku i shfaqjes së një hernie. Këto janë pasojat e diastazës së barkut në shtatzani, heqjes së dy brezave muskulë vertikalë që lidhin pubisin me kockën e gjirit. Barku voluminoz, i rënduar nga fetusi dhe lëngu amniotik, shkakton një distension të këtyre dy muskujve, të cilët sforcohen dhe largohen nga njëri-tjetri. Kjo është një gjendje normale gjatë nëntë muajve, por nëse pas lindjes së foshnjës muskujt nuk rimarrin tonifikimin, mund të shfaqen dhimbje dhe komplikime të tjera.

  Dy muskuj që “largohen”

  Për të kuptuar se çfarë është diastaza e barkut në shtatzëni, është e përshtatshme të përshkruhet struktura muskulore e barkut dhe çfarë ndodh në nëntë muaj. Në murin e përparmë të barkut ka dy shirita muskulorë, të quajtur rectus abdominis i djathtë dhe rectus abdominis i majtë. Ata synojnë të përmbajnë stomakun, mëlçinë dhe organet e barkut, përfshirë mitrën. Ata degëzohen nga sternumi deri në ijë dhe ndahen nga e ashtuquajtura linea alba, një rrip i hollë i indit lidhës pa nerva dhe enë të gjakut. Kur, gjatë shtatzanisë, fetusi rritet në vëllim në qesen amniotike të pasur me lëngje, muskujt lëshojnë vendin për të akomoduar këtë rritje, largohen nga njëri-tjetri dhe linea alba zgjerohet. Diastaza e barkut në shtatzani është pikërisht kjo, ndarja e dy grupeve të muskujve për të mbështetur rritjen normale të fetusit.

  Nëse situata nuk kthehet si më parë

  Sapo foshnja të vijë në jetë, abdominalet e rektusit gradualisht rifitojnë formën e tyre origjinale, duke u rikthyer për t’u tonifikuar dhe linea alba, e cila ka një qëndrueshmëri elastike, bëhet përsëri e hollë. Kjo zakonisht ndodh 8-12 javë pas lindjes së foshnjës. Sidoqoftë, muskujt e barkut jo gjithmonë rikuperojnë formën e tyre natyrore. Ndodh, për shembull, në rastin e lindjeve të shumëfishta, gjë që shkakton distension të tepruar të strukturave të barkut; kur gruaja është shumë mbipeshë ose ka rënie të lëkurës dhe indeve muskulore; nëse vuani nga kollë kronike, kapsllëk ose praktikoni një aktivitet që përfshin peshë të tepruar në muret e barkut. Në këto raste, diastaza e barkut në shtatzani shndërrohet në diastazë abdominale pas lindjes. Barku është i butë, jo shumë i tonifikuar dhe duket sikur gruaja është ende shtatzanë. Një brazdë vertikale shfaqet gjithashtu në korrespondencë me linea alba.

  Shkakton gjithashtu probleme shëndetësore

  Pasojat e një diastase barku në shtatzani që nuk është shëruar mirë nuk janë thjesht estetike, por edhe shëndetësore. Siç shpjegon Associazione Italia Diastasi Odv kur indet e barkut dobësohen ose madje dëmtohen, ato nuk janë më në gjendje të përmbajnë mirë organet e barkut. Prandaj mund të shfaqen hernie, d.m.th. organe të brendshme që lëvizin nga vendi i tyre, por edhe dhimbje barku, dhimbje shpine dhe anësoresh, vështirësi në tretje, ndjenjë e rëndesës në bark. Për më tepër, problemi mund të përkeqësohet në rast të një shtatzanie të dytë. Pra, nëse rreth tre muaj pas lindjes, barku nuk ka rifituar një tonifikim të caktuar, këshillohet të kontaktoni një mjek që mund të zbulojë problemin me një vizitë. Në fakt, duke ndjerë barkun ndërsa gruaja është në pozicion të shtrirë, ajo mund të kuptojë hapësirën e tepërt ekzistuese midis muskujve të barkut. Në raste më komplekse, ose kur tashmë ka probleme të tilla si hernie ose dhimbje, duhet të kryhet ultrazëri i barkut ose skanim i CT.

  Si ta zgjidhim problemin

  Në rastin e diastazës së butë ose të mesme, kur distanca nuk kalon tre centimetra, është e mundur të drejtoheni në ushtrime të sugjeruara nga fizioterapisti, të cilat synojnë të ndihmojnë indet të rimarrin tonifikimin. Këto ushtrime kryhen në pozicionin shtrirë dhe posaçërisht punojnë në muskujt e barkut. Nëse, nga ana tjetër, diastaza është e rëndë, mund të jetë e nevojshme të drejtohet në operacion, për të afruar dy flapat e muskujve. Nëse muskujt janë shumë të dobët ose ekziston rreziku i formimit të hernieve, “rrjetat” e posaçme të përmbajtjes në pëlhurën hipoalergjike mund të pozicionohen për të vepruar si mbështetje. Gjithmonë është kirurgu që vendos rast pas rasti.

  Parandalimi

  Është e rëndësishme të parandaloni pasojat e diastazës së barkut në shtatzani duke kryer kontrolle të rregullta nga gjinekologu, duke u përpjekur të mos shtoni shumë peshë dhe duke shmangur aktivitetet që përfshijnë presion të tepërt në bark. Është gjithashtu e dobishme të luftoni kapsllëkun duke konsumuar fruta, perime dhe duke pirë shumë lëngje./Pernenat/

  Lajmi Paraprak

  Bota nuk është e përgatitur për mot ekstrem

  Lajmi i rradhës

  Çështje kohe kur Katica Janeva dhe Boki 13 do të dërgohen në burg

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë