‘Anës Vjosës, anës Bunës’

  Fan Noli

  Arratisur, syrgjynosur,
  rraskapitur dhe katosur
  po vajtonj pa funt, pa shpresë,
  anës elbë-s, anës spree-së.
  ku e lam’ e ku na mbeti,
  vaj-vatani e mjer mileti,
  anës detit i palarë,
  anës dritës i paparë,
  pranë sofrës i pangrënë,
  pranë dijes i panxënë,
  lakuriq dhe i dregosur,
  trup e shpirt i sakatosur.

  se ç’e shempnë derbederët,
  mercenarët dhe bejlerët,
  se ç’e shtypnë jabanxhinjtë,
  se ç’e shtrythnë fajdexhinjtë,
  se ç’e pren’ e se ç’e vranë,
  Ç’e shkretuan anembanë,
  nënë thundrën e përdhunës
  anës vjosës, anës bunës.

  Çirem, digjem i vrerosur,
  sakatosur, çarmatosur,
  as i gjall’, as i varrosur,
  pres një shenj’ e pres një dritë,
  pres me vjet’ e pres me ditë,
  se ç’u tera, se ç’u mpaka,
  se ç’u çora, se ç’u mplaka,
  lark prej vatrës dhe prej punës,
  anës rinit, anës tunës.
  Çakërdisur, batërdisur,
  përpëlitur dhe zalisur,
  Ëndërronj pa funt, pa shpresë,
  anës elbë-s, anës spree-së.

  dhe një zë vengon nga lumi,
  më buçet, më zgjon nga gjumi,
  se mileti po gatitet,
  se tirani lebetitet,
  se pëlcet, kërcet furtuna,
  fryhet vjosa, derdhet buna,
  skuqet semani dhe drini,
  dridhet beu dhe zengjini,
  se pas vdekjes ndriti jeta
  dhe kudo gjëmon trumbeta.
  ngrehuni dhe bjeruni,
  korini dhe shtypini,
  katundar’ e punëtorë,
  që nga shkodra gjer në vlorë!

  Ky ilaç e ky kushtrim
  më bën djal’ e më bën trim,
  më jep forc’ e më jep shpresë,
  anës elbë-s, anës spree-së.
  se pas dimrit vjen një verë,
  që do kthehemi njëherë,
  pranë vatrës, pranë punës,
  anës vjosës, anës bunës.

  arratisur, syrgjynosur,
  raskapitur e katosur,
  brohoras me bes’ e shpresë,
  anës elbë-s, anës spree-së.

  Lajmi Paraprak

  Sëmundjet më të zakonshme tek fëmijët që çdo nënë duhet t’i dijë

  Lajmi i rradhës

  Disa aftësi që i veçojnë introvertët nga të tjerët

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë