FRIKËSOJU FQINJIT SI VETVETES!

  Politikat e frikës

  Modaliteti kryesor i politikës së sotme është bio-politika post-politike – një shembull perfekt i zhargonit teorik, i cili gjithsesi mund të çmontohet lehtësisht: “post-politika” është politika që pretendon se i lë pas përplasjet e vjetra ideologjike dhe më shumë fokusohet tek menaxhimi me ekspertizë dhe tek administrimi, ndërsa “bio-politika” shpall si qëllim të vetin kryesor rregullimin e sigurisë dhe e mirëqenies të jetës së njerëzve [1]. Është e qartë se cili është pikëtakimi i këtyre dy dimensioneve: në momentin që refuzohen kauzat e mëdha ideologjike ajo çka mbetet është administrimi efikas i jetës… ose pothuaj vetëm kjo.

  Fjala vjen, kur kemi administratën eksperte, objektive ndaj shoqërisë e të depolitizuar dhe kur koordinimi i interesave shndërrohet në nivelin bazë të politikës, e vetmja mënyrë që të sjellësh pasion në këtë fushë, e vetmja mënyrë që të mobilizosh popullin në mënyrë aktive mbetet frika, një përbërës themelor i subjektivitetit të sotëm. Për këtë arsye bio-politika është në fund të fundit një politikë e frikës; fokusohet tek mbrojtja ndaj viktimizimit apo kërcënimit të mundshëm.

  Kapitulli II i librit “Dhuna” | Sllavoj Zhizhek

  Lajmi Paraprak

  Spitali i fëmijëve në Çair, vetëm në “kontratë”

  Lajmi i rradhës

  ‘Oh, nuk e dinim se je rome’: Sabina nga Kosova në kërkim të një pune

  Lajme tjera

  Libri si “ilaç”

  Leximi i jep trurit tuaj një “stërvitje” të ndryshme nga shikimi i televizorit ose dëgjimi i radios. Nëse…
  Më tepër

  Bashkohu

  Informohu në kohë