“Ndonjëherë edhe djalli shfaqet si një njeri i paqes”

  Thënie nga Bob Dilan

  Dilan i cilësuar si këngëtari më i madh folk i shekullit të 20-të, me një karrierë mëse 45-vjeçare në publik, me më tepër se 40 albume muzikore, mijëra këngë të shkruara dhe disa libra poetik, poet me një vizion të jashtzakonshëm, shpesh i është shmangur kësaj pyetje.

  Antikonformist i njohur në raport me materializmin industrialist të pop-kulturës amerikane, në vitin 1965 është përgjigjur shkarazi “Mendoj më tepër rreth vetes se jam një këngëtar se sa valltar”. Për gati 20 vjet nuk ka dhënë asnjë intervistë. Argumentet janë edhe njëherë rihapur së fundi me daljen e librit “Vision of Sin” nga profesori i Universitetit të Oxford-it zoti Christopher Ricks i cili thotë se “Lirikat e shkruara nga Dylan, kanë hyrë në paktin e jetgjatësisë”.

  Termi “literaturë” është veçse letërsi e përbërë prej sinteza të ngjeshura fjalësh. Pra tërheqja e vëmendjes prej këtyre fjalëve, jo në besimin e funksionit të fjalës si njësi e vetme, sepse natyrisht kadenca muzikore, zëri, stili, kanë rrolin e tyre, por pamja e fjalës së breftë në mënyrën më të pavarur nga të gjitha këto përbërës përbën argumentin e ngritur për dekada tashmë në pyetjen nëse është Bob Dylan zëri i “bum” gjeneratës e cila pa të a do kishte vallë zë.

  Më poshtë disa nga thëniet e tij të njohura:

  Dashuria është gjithcka, pa të nuk bëni dot

  Sa rrugë duhet të bëjë njeriu para se të mund të quhet i tillë?

  Kur s’ke asgjë, s’ke cfarë të humbësh

  Nuk ke nevojë për meteorolog për të kuptuar nga cila anë fryn era. 

  Lajmi Paraprak

  Historia e vërtetë e qytetit legjendar, Troja

  Lajmi i rradhës

  Mediat çeke: Shqipëria mundësi të pafundme për turizëm

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë