ORA E QELBËSVE

  Robert Lowell
  Përktheu: Fadil Bajraj

  (Për Elizabeth Bishop)

  Në ishullin Nautilus oshinare
  trashëgimtare ende jeton dimrit në vilën spartane;
  delet e saj mbi deti kullosin.
  Biri i saj është peshkop. Mbikëqyrësi i fermës
  së saj është këshilltari i parë në katundin tonë,
  e ajo është matufosur.

  E etur për
  intimitet hierarkik
  të shekullit të mbretëreshës Victoria,
  blen çdo gjë
  që ia vret syrin matanë bregut
  dhe ua lejon t’i rrënojnë.

  Është stinë e keqe –
  e humbëm milionerin tonë veror,
  i cili dukej se kishte kërcyer nga katalogu i
  L. L. Bean. Jahta e tij nëntënyjshe
  u qe shitur në ankand gjuajtësve të karavidheve.
  Njolla e kuqe dhelpreje mbulon Kodrën e Kaltër.

  E tash dekoratori ynë
  byths lustron dyqanin e tij për vjeshtë,
  rrjetën e tij për peshkim e ka mbushur me tapa të portokallta,
  të portokallta i ka edhe stolin edhe bizën,
  kësaj pune nuk ia sheh hairin,
  më me qejf do të martohej.

  Një nate të errët
  Tudor Fordi im u ngjit në rrashtën e kodrës.
  Kërkoja veturat e dashnorëve. I ula dritat,
  rrinin shtrirë së bashku, trup me trup,
  ku varrezat prekin qytetin…
  Nuk jam bash mirë me mend.

  Një radio veture blegërin,
  “Dashuri, Oj Dashuri e pagajle …’ dhe dëgjoj
  shpirtin tim vrarë si dënesë në çdo rruazë gjaku,
  sikur ta ngulfatja me duart e mia…
  Unë vetë jam ferr,
  njeri i gjallë s’është këndejpari –

  sall qelbësit, që kërkojnë
  ndonjë kafshatë në dritën e hënës.
  Ata marshojnë me tabanët e tyre rrugës kryesore;
  me vija të bardha, të përhënur me sy zjarri të kuq
  nën shigjetën rrasore të zbardhur e indiferente
  të Kishës së Trinisë.

  Po rri në maje
  të shkallëve të oborrit dhe po frymoj ajrin e rëndë –
  një nënë qelbëse me kolonën e saj të qelbësve të vocërr
  llokoçit koshin e plehrave.
  E rras kokën e saj të kunjtë në kupëzën
  e ajkës, e ul bishtin e saj prej struci
  dhe s’i trembet syri fare.

  Lajmi Paraprak

  Sekuenca filmike që ndryshoi mënyrën se si e shohim luftën

  Lajmi i rradhës

  Si arriti ta sundojë botën, njeriu modern?

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë