Pse bota nuk ka prodhuar ende një vaksinë kundër HIV pas 37 vitesh, në krahasim me Covid-19

  Sëmundja e lisë është zhdukur pas një fushate vaksinimi mjaft efektive në të gjithë botën. Poliomieliti  nuk është më problem në SHBA për shkak të zhvillimit dhe përdorimit të vaksinave efektive. Në ditët e sotme, miliona njerëz kanë shpëtuar për shkak të prodhimit të shpejtë të vaksinave efektive kundër COVID-19.

  E megjithatë, kanë kaluar 37 vite që kur HIV-i u zbulua dhe nuk ka asnjë vaksinë.

  Përpjekjet për zhvillimin e vaksinave kundër HIV

  Vaksinat kanë qenë padyshim arma më e fuqishme e shoqërisë kundër sëmundjeve virale. Kur sëmundja e AIDS shpërtheu në fillim të viteve 1980 dhe virusi që e shkaktoi atë u zbulua në 1983-84, ishte krejt e natyrshme të mendohej se studiuesit do të ishin në gjendje të zhvillonin një vaksinë.

  Në një konferencë për shtyp në vitin 1984 duke cilësuar HIV si shkakun e AIDS, Sekretarja Amerikane e Shëndetësisë dhe Shërbimeve Njerëzore Margaret Heckler parashikoi që një vaksinë do të ishte në dispozicion për dy vite.

  Epo, edhe sot pas 37 vitesh nuk ka asnjë vaksinë. Shpejtësia e zhvillimit dhe shpërndarjes së vaksinave antiCOVID-19 është në kontrast të plotë mungesën e një vaksine të HIV, raporton abcnews.al

  Problemi nuk është dështimi i qeverisë. Problemi nuk është mungesa e shpenzimeve. Vështirësia qëndron në vetë virusin HIV. Në veçanti, kjo përfshin diversitetin e  HIV dhe strategjitë e evazionit imunitar të virusit.

  Deri më tani ka pasur pesë prova të shkallës së gjerë të efikasitetit të vaksinëskundër HIV, secila me një kosto prej mbi 100 milion dollarë. Tre provat e para  dështuan. Në fakt, prova e tretë  kishte një frekuencë më të lartë statistikisht  të infeksionit tek individët që ishin vaksinuar.

  Prova e katërt, Thai RV144 , fillimisht raportoi një shkallë margjinale të mbrojtjes së suksesshme kundër marrjes së infeksionit HIV midis individëve të vaksinuar. Sidoqoftë, një analizë e mëvonshme statistikore raportoi se kishte më pak se 78% shanse që mbrojtja ndaj vaksinës të ishte e vërtetë, raporton abcnews.al

  Kompleksiteti i HIV

  Cili është problemi? Karakteristikat biologjike të HIV e bëjnë zhvillimin e një vaksine të suksesshme shumë, shumë të vështirë.

  E para dhe më e rëndësishmja është shumimi vazhdueshëm i virusit. Vaksinat nuk mbrojnë domosdoshmërish nga infeksioni, por ato janë në gjendje të kufizojnë  shumimin e virusit dhe çdo sëmundje.

  HIV ka evoluar një aftësi për të gjeneruar shumë mutacione në informacionin e tij gjenetik. Pasoja e kësaj është një sasi e madhe ndryshimesh midis llojeve të virusit jo vetëm nga një individ në tjetrin, por edhe brenda një individi të vetëm.

  Le ta krahasojmë me gripin. Të gjithë e dinë që njerëzit duhet të rivaksinohen kundër virusit të gripit çdo sezon për shkak të ndryshueshmërisë nga sezoni në sezon në llojin e gripit që qarkullon.

  HIV gjithashtu ka evoluar një aftësi të pabesueshme për tu mbrojtur nga antitrupat. Viruset si koronavirusi dhe herpes kodifikojnë një strukturë në sipërfaqen e tyre që secili virus përdor për të fituar hyrjen në një qelizë.

  Kjo strukturë quhet  ” glikoproteinë ” , që do të thotë se është e përbërë nga sheqerna dhe proteina. Por glikoproteina e  HIV  ndryshon, më shumë se gjysma e saj është sheqer. Dhe virusi ka gjetur një mënyrë, që do të thotë se virusi ka evoluar nga përzgjedhja natyrore, për të përdorur këto sheqerna si mburojë  për të mbrojtur veten nga antitrupat.

  Këto veti kanë pasoja të rëndësishme për përpjekjet e zhvillimit të vaksinave. Antitrupat që prodhon një person i infektuar me HIV zakonisht kanë  aktivitet shumë të dobët neutralizues kundër virusit.

  Për më tepër, këto antitrupa do të neutralizojnë llojin me të cilin individi është i infektuar por jo mijëra mutacione të tjera që qarkullojnë në popullatë. Studiuesit dinë si të prodhojnë antitrupa që do të neutralizojnë një variant, por jo antitrupa me aftësi për të mbrojtur nga mijëra variante që qarkullojnë në popullatë, raporton abcnews.al

  Ky është një problem në përpjekjet e zhvillimit të vaksinave.

  Pra, a duhet të heqim dorë  studiuesit? Jo, nuk duhet ta bëjmë. Një qasje që studiuesit po përpiqen në modelet e kafshëve në disa laboratorë është të përdorin viruset herpes si vektorë për proteinat e virusit AIDS.

  Pasi të jeni infektuar me herpes, ju do të jeni të infektuar gjatë gjithë jetës. Megjithëse shumica dërrmuese e individëve të infektuar me HIV krijojnë antitrupa me aktivitet të dobët, disa individë rrallë prodhojnë antitrupa me aktivitet të fuqishëm neutralizues kundër një game të gjerë të mutacioneve të HIV.

  Këto antitrupa janë të rrallë dhe jashtëzakonisht të pazakontë. Gjithashtu, shkencëtarët kohët e fundit kanë gjetur një mënyrë për të rritur nivelet e mbrojtës të këtyre antitrupave për gjithë jetën.

  Kjo varet nga një vektor viral, i shoqëruar me adeno . Kur vektori shkon në muskuj, qelizat e muskujve bëhen fabrika që prodhojnë vazhdimisht antitrupa të fuqishëm  neutralizues. /Abcnews/

  Lajmi Paraprak

  Autoritetet pa informacione rreth analizës së karburantit të dëmshëm

  Lajmi i rradhës

  I pari që ngjitet në malin Everest | Alpinisti i verbër kinez: Isha shumë i frikësuar

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë