UZURPATORËT NUK KANË TË NDALUR ME NDËRTIMET PA LEJE NË “KODRËN E DIELLIT”

  Ndërtime pa leje në Kodrën e Diellit / Fotografia: SDK

  Pikërisht një vit më parë Mali Sharr është shpallur Park kombëtar, por kjo nuk i ndalon uzurpatorët e shumtë, të cilët vazhdojnë me intensitet të pandërprerë të ndërtojnë në mënyrë të egër një numër të madh objektesh në zonat e mbrojtura. Në rrugën nga Tetova për në Kodrën e Diellit janë ndërtuar ose janë duke u ndërtuar intensivisht një numër i madh i shtëpive pushimore dhe objekteve të tjera të mëdha, ndërsa gjendja është shumë e keqe edhe te lagjja e vilave në “Kodrën e Diellit”. Po ndërtohet kudo që është e mundur dhe pa leje, sepse ende nuk është miratuar Plani i Detajuar Urbanistik (PDU) për “Kodrën e Diellit”, shkruan SDK, përcjell Nistori.

  Fakti që uzurpatorët nuk e respektojnë ligjin apo rregulloren, këtë e kanë ndjerë mbi supet e tyre dy tetovarë, të cilët prej më shumë se 40 vitesh i kanë vilat e tyre verore në “Kodrën e Diellit”. Mbi vilat e tyre ka filluar të ndërtohet një objekt i ri, për të cilin nuk ka leje dhe pronari i objektit (i cili nuk ka leje) mori një eskavator dhe gërmoi oborret për të bërë një garazh dhe një rrugë për te vila.

  “Është bërë një dëm i madh. Bëhet fjalë për ndërtime dhe uzurpime të paligjshme dhe të paligjshme të oborreve tona. Edhe pse oborret e të gjitha shtëpive të pushimit në “Kodrën e Diellit” menaxhohen si tokë shtetërore, ky njeri që po ndërton një ndërtesë mbi shtëpitë tona pushomore, pa asnjë njoftim, pa asnjë dokument dhe miratim mes dy shtëpive tona të pushimit, hapi një gropë të madhe nën të, me arsyetimin se këtu do të ndërtohet një garazh për nevojat e tij personale. Rastin e kemi raportuar në polici dhe në inspektoratin ndërtimor të Komunës së Tetovës. Javën e kaluar policia ka dalë në terren, pas së cilës ndërtimi është ndërprerë, por pas disa ditësh, pavarësisht udhëzimeve nga policia, punimet kanë vazhduar, ndaj është dashur të reagojmë edhe disa herë. Është bërë procesverbal, por ende presim një dokument të vlefshëm nga institucionet kompetente. Nga inspektorati ndërtimor i Komunës së Tetovës kam informacione se ekipet janë në terren dhe pres që të reagojnë. Është dërguar ankesë edhe në Inspektoratin Ndërtimor Shtetëror, por nga aty ende nuk kam përgjigje”, thotë Dejan Dimitrievski, një nga pronarët e shtëpive pushimore, oborret e të cilave u janë shkatërruar ilegalisht.

  E duke pritur që shërbimet kompetente të mbarojnë punën e tyre, pronari i ndërtimit pa leje nuk pushon, por vazhdon të punojë dhe të shkaktojë dëme shtesë.

  “Kemi komunikuar me personin që po na uzurpon oborret, por kemi marrë vetëm premtime momentale se do të ndërpresë punën, ndërsa në vend situata është krejtësisht ndryshe. Është e vërtetë që ai ka kthyer disa kamionë me dhe, por në të njëjtin vend ka pasur një përpjekje për të bërë një derë të madhe dhe shkallë që të çojnë në shtëpinë e tij verore, diçka që gjithashtu nuk lejohet. Deri më tani janë bërë dëme të mëdha. Janë grisur kabllot e rrymës, kështu që dhjetëra shtëpi pushimore në këtë pjesë kanë mbetur pa energji elektrike derisa ka ardhur EVN për të riparuar dëmet. U prish edhe një tub kanalizimesh, u shkatërrua edhe ky mur betoni ngjitur me rrugën, i ndërtuar 30 vite më parë, i cili shërben për të parandaluar rrëshqitjen e tokës, si dhe janë dëmtuar edhe rrënjët e kësaj peme, të cilat mund të bien në rrugë në në çdo moment dhe të lëndojë dikë”, shton Dimitrieski dëmet që janë bërë nga ky uzurpim.

  Nga Inspektorati Komunal i Komunës së Tetovës thonë se janë të njohur me këtë rast dhe se tashmë kanë reaguar.

  “Dolëm në terren, mbikëqyrëm situatën dhe personi i cili po kryente aktivitete ndërtimore për ndërtimin e një garazhi dhe një rruge është urdhëruar të ndërpresë punën. Nuk mund të ndërtohet garazhë këtu, kjo është më se e qartë. Ne ia kumtuam njeriut këtë gjë. Tani dy herë në javë bëjmë kontrolle në “Kodrën e Diellit” dhe në bazë të raporteve shkuam lart dhe kemi ndërhyjrë”, tha Abdul Gani nga inspektorati komunal.

  Një uzurpim i tillë i paligjshëm i tokës së “Kodrës së Diellit” nuk është i rrallë. Dimitrieski thotë se pothuajse çdo e dhjeta shtëpi pushimi ka këto probleme e të ngjashme me ndërtimet pa leje. /Nistori/

  Lajmi Paraprak

  Maqedoni, Këshilli Gjyqësor nuk pranon ankesat e gjyqtarëve

  Lajmi i rradhës

  Komuna e Tetovës ende nuk i publikon emrat e kontratave që ka nënshkruar me agjencinë private “Job2011”

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë