Banorët e Shtëpisë përmirësuese në Tetovë janë risocializuar, por pas largimit veset u kthehen sërish

  Pas shumë vitesh qëndrimi në kushte joadekuate, nëpër burgje, pa mundësi risocializimesh, repartet nga Shtëpia Korrektuese – Tetovë për dy vjet janë përkujdesur në objektin e ri të këtij institucioni në qytetin e Volkovisë, përcjell Nistori.

  Një nga njëzet banorët e Shtipit, thotë se Shtëpia e ka ndihmuar që të fitojë shprehitë e punës, por edhe të mësojë vlerat e jetës me ndihmën e stafit.

  E gjetëm duke punuar në punishte mbi një tavolinë druri. Çdo mëngjes kemi një angazhim, i cili na forcon karakterin, mësojmë për vlerat morale. Pas disa muajsh ai duhet të largohet nga shtëpia.

  Ai thotë se është i gatshëm të përballet me realitetin, por mendon se kur të kthehet në shtëpi ka nevojë për mbështetje nga institucionet e tjera të sistemit, pasi shumë fëmijë që i njeh, kur dalin, kthehen në veset e vjetra.

  “Kam 25 muaj që jam atje. Momentalisht jam duke punuar ne nje stol druri me mjete, me të gjitha. E bëj vetë, me ndihmën e miqve të mi. Hidraulikun e kam mësuar që në fillim, ky është një plus për mua si hobi dhe në shtëpi kemi bërë shumë. Ne kemi kuvertë vëzhgimi, stola të ndërtuara, tavolina, karrige, gjithçka që ndodhet në oborr, veçanërisht në oborr, e kam bërë vetë personalisht, me ndihmën e drejtorit dhe punonjësve të tjerë. Sinqerisht, që nga fillimi kur erdha e deri më tani, ndjej një ndryshim të madh tek unë, jam shumë më i risocializuar, ndryshe nga më shumë se dy vjet më parë kur erdha. Mendoj se jam gati kur të dal për të gjetur një punë dhe për të vazhduar jetën time normale. Megjithatë, pas daljes sime, duhet të ndihmojnë edhe institucionet e tjera, si në shtëpi, kur në fakt kam pasur shumë mbështetje dhe ndihmë”, thotë banori.

  Nga menaxhmenti i institucionit thonë se kushtet janë shumë të dobishme për risocializimin e banorëve, të cilët praktikisht janë të përfshirë në disa procese në shtëpi. Nga kuzhina, ku përgatitet ushqimi, në punishte. Kanë aktivitete sportive, shkojnë në seminare, ditët i kanë të mbushura me angazhime.

  Por mungon edhe një hallkë, për të përfunduar të gjithë procesin, dhe ajo është arsimi. Fëmijët shkonin në mësim në vetë Shtëpinë, por kjo pjesë edukative u ndal, sepse ishte një projekt. Tani jemi në negociata me Ministrinë e Arsimit, që të kemi një shkollë në vetë Shtëpinë, të mos varemi nga projektet.

  “Kushtet që ne ofrojmë janë të llojit të programeve individuale dhe grupore për çdo fëmijë, sipas aftësive të tyre mendore, fizike dhe intelektuale, si dhe nivelit të arsimimit të tyre. Sa i përket arsimit, në institucionin tonë deri më 10 tetor të këtij viti ka pasur një proces edukativo-arsimor. Por projekti përfundoi. Ne jemi këtu si një institucion që detyrohemi të ofrojmë vetëm kushtet që të zhvillohet arsimi, por jemi në kontakt me ministrin e Arsimit, po punojmë për disa pika, pra nenet e ligjit për të rriturit duhet të ndryshohet, që në mënyrë sistematike të zgjidhet problemi në institucionin tonë me arsimin”, – tha Daniel Antovski, drejtor i Shtëpisë korrektuese në Tetovë.

  Punonjësit e shtëpisë sigurojnë se në pritje të vazhdimit të procesit arsimor, vazhdojnë përpjekjet e edukatoreve për risocializimin me sukses të të miturve.

  Sipas tyre, në shtëpi ekzistojnë kushte solide, të cilat mund të çojnë në socializim të suksesshëm të fëmijëve, por që të jetë plotësisht i suksesshëm, është e nevojshme që pritja postpenale të jetë adekuate.

  Shumë fëmijë janë nga familje jofunksionale, kthehen në vendet ku ndodhin të këqija, institucionet e tjera duhet të ndjekin procesin e risocializimit të fëmijëve, ku fatkeqësisht te shumë prej tyre përfundon, bëjnë të ditur nga institucioni për “Sloboden pecat“, përcjell Nistori.

  “Duhet të përfshihen qendrat e punës sociale, mund të ketë ndikim edhe gjykata. Raportet gjashtëmujore që dërgojmë për çdo fëmijë i dërgojmë në Gjykatë dhe në qendër. Gjykata informohet për periudhën e riedukimit për çdo fëmijë për ata gjashtë muaj, e po ashtu edhe qendra. Prandaj, më lejoni të përmend edhe një herë, qasja postpenale është shumë e rëndësishme dhe duhet të jemi të gjithë të interesuar për të, e kam fjalën për institucionet dhe e ndjekim atë proces”, tha Snezhana Trajanovska, edukatore në departamentin e trajtimit.

  Fjala vjen, repartet nga Shtëpia korrektuese më shumë se dy dekada nuk kishin zyrë për regjistrim, pasi objekti i Shtëpisë në Tetovë u dogj dhe më pas u uzurpua gjatë konfliktit ushtarak në vitin 2001. /Nistori/

  Lajmi Paraprak

  Ndryshimet në Ligjin për mediat – kundër lirisë dhe një ligji që është “armiqësor”

  Lajmi i rradhës

  Ndaloni kriposjen e veshkave tuaja!

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë