BE bie dakord për vendosjen e taksave shtesë për kompanitë e energjisë

  Bashkimi Europian ka rënë dakord të ndërmarrë masa urgjente ndaj kompanive të energjisë elektrike që kanë pasur fitime rekord.

  Ministrat ranë dakord për vendosjen e taksave për kompani të caktuara energjetike, si dhe shkurtime të detyrueshme në përdorimin e energjisë elektrike.

  Plani përfshin një taksë mbi fitimet e tepërta të firmave të karburanteve dhe një taksë mbi të ardhurat e tepërta të bëra nga rritja e kostove të energjisë elektrike.

  Paratë e mbledhura pritet të shkojnë për familjet dhe bizneset. Por blloku është i ndarë nëse dhe si të kufizohet çmimi i shitjes me shumicë të gazit.

  Kjo vjen ndërsa Evropa po përgatitet për një dimër të vështirë për shkak të krizës së kostos së jetesës dhe shtrëngimit të furnizimeve globale të energjisë.

  BE kryesisht po përpiqet të heqë dorë nga energjia ruse, por i duhet të kërkojë burime të tjera alternative, të shtrenjta.

  Firmat e energjisë po marrin shumë më tepër para për naftën dhe gazin e tyre sesa vitin e kaluar, pjesërisht për shkak se kërkesa është rritur ndërsa bota del nga pandemia dhe së fundmi për shkak të shqetësimeve të furnizimit për shkak të pushtimit të Ukrainës nga Rusia.

  Ministrat e BE-së vlerësojnë se ata mund të mbledhin 140 miliardë euro nga taksat për prodhuesit dhe furnizuesit e energjisë elektrike, të cilët kanë fitime më të mëdha se zakonisht nga kërkesa aktuale.

  Në fillim të këtij muaji, nënkryetari i Komisionit Evropian, Frans Timmermans, tha se nxjerrësit e karburanteve do t’u thuhet të kthejnë 33% të fitimeve të tyre të tepërta për këtë vit.

  Në fillim të kësaj jave, 15 vende anëtare, përfshirë Francën dhe Italinë, i kërkuan BE-së të vendosë një kufi çmimi në faturat e gazit për të ngadalësuar kostot në rritje.

  Ende nuk është shpallur një vendim për kufirin e çmimit. /Panorama/

  Lajmi Paraprak

  Analistët: Heshtja e institucioneve ka kontribuar në përdorimin e retorikës nacionaliste

  Lajmi i rradhës

  Musa Xhaferi: Ose të largohet Artan Grubi, ose lufta në BDI do të eskalojë

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë