Bytyqi: Ka kompani që po pasurohen në kurriz të qytetarëve në kohë krize

  Zëvendëskryeministri për Çështje Ekonomike Fatmir Bytyqi në “ClickPlus” në TV21 ka dhënë disa shembuj të rritjes së panevojshme të marzhit nga kompani të caktuara për produkte të caktuara. Në fund ai e quajti “përfitim ushtarak” dhe se do të publikohen emrat e atyre kompanive që u pasuruan në kurrizin e qytetarëve, por do të lavdërohen edhe ata që nuk deshën të bëjnë asnjë diferencë, përcjell Nistori.

  “Është e papranueshme për mua që në 24 orë kompanitë të rrisin marzhin me më shumë se 20%. Unë dhashë disa shembuj si p.sh.: qumështi më datën 31.05 ka qenë 62 denarë, më 03.06 është bërë 72 denarë”, ka thënë Bytyqi.

  Si të parandalohet kjo lakmi e individëve?

  “Ne i kuptojmë plotësisht të gjitha rregullat e lojës. Në një ekonomi tregu, nuk është shteti ai që përcakton çmimet dhe marzhet. Por përkundër ekonomisë së tregut, në periudhë krize, nëse dikush bën një rritje të caktuar në shpinën e qytetarëve, e quajnë përfitim ushtarak”, tha Bytyqi.

  Nuk mund ta pranoj që një produkt të blihet për 9 denarë dhe të shitet për 69 denarë

  Bytyqi, tha se në kohë krize të gjithë duhet të solidarizohen dhe se nuk mund të pranojë që dikush të fitojë në kurrizin e fermerëve.

  “Pse reagoj ndaj shitësve të fundit?” Reagoj sepse nuk mund ta pranoj produktin që të jep fermeri për 9 denarë, në tavolinë përfundon me 69 denarë. Nuk mund ta pranoj këtë”, ka thënë Bytyqi.

  Cili është problemi me autostradën Kërçovë – Ohër?

  Ndër të tjera u fol edhe për autostradën Ohër – Kërçovë dhe problemin pse ende nuk është gati. Bytyqi thotë se ka para, por se ka një problem tjetër.

  “Paratë nuk janë problem për autostradën Kërçovë – Ohër, por mungesa e kapaciteteve institucionale për realizimin e projekteve. Nuk dua të kërkoj alibi, kur bëmë aneksin e fundit për autostradën, ajo që diskutuam me kontraktorët ishte që do të marrim të dyja palët të përmbushin që të punojnë. “Në korrik 2021 kanë qenë 71 projekte infrastrukturore të pa miratuara nga institucionet”, ka thënë Bytyqi.

  Autostrada Ohër-Kërçovë duhet të jetë gati brenda vitit 2024, nëse jo, do të ketë sanksione të rënda

  Bytyqi bëri të ditur se nëse autostrada nuk është gati deri më 31 dhjetor 2024, do të ketë sanksione të rënda dhe pasoja për fajtorët, pra nëse do të jenë institucionet apo kontraktorët për të cilët do të përcaktohet më tej.

  Bytyqi: 92.4% e të papunëve trajtohen si analfabetë funksionalë

  “Unë vazhdoj të them që në thelb duhet një reformë e plotë e sektorit publik, por edhe atij privat. “Kemi nevojë për fuqi punëtore në sektorin privat”, tha Bytyqi për papunësinë në vend.

  Ai tha se 92.4% e njohurive të të papunëve nuk janë adekuate për tregun e punës.

  “Sipas informacioneve të fundit, 92.4% e të papunëve janë trajtuar si analfabetë funksionalë. “Kjo do të thotë se njohuritë e tyre nuk janë adekuate për tregun e punës”, tha Bytyqi. /Nistori/

  Lajmi Paraprak

  Dimitrov: Tarifat në bllok nuk e zgjidhin problemin e energjisë elektrike

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë