Bytyqi: Në 34 komuna do të realizohen 36 projekte infrastrukturore me vlerë prej 17,5 milionë euro

  Zëvendëskryeministri i parë i Qeverisë dhe ministri i sistemit politik dhe marrëdhënieve ndërmjet bashkësive, Artan Grubi dhe zëvendëskryeministri i Qeverisë, përgjegjës për çështje ekonomike, koordinim me resorët ekonomikë dhe investimet, Fatmir Bytyqi morën pjesë në ngjarjen ku u nda grupi i dytë i kontratave për realizimin e 36 projekteve infrastrukturore në 34 komuna, për të përmbushur nevojat reale të qytetarëve.

  Siç njoftojn nga kabineti i zv.kryeministrit, duke iu drejtuar të pranishmëve, Bytyqi tha se Qeveria mendon për të gjithë qytetarët, në të gjithë vendin, pavarësisht se ku jetojnë, vazhdimisht po mendohet për zhvillimin e ekuilibruar rajonal, si dhe për përmirësimin e kushteve të jetesës dhe ngritjen e standardeve të jetesës së secilit qytetar.

  “Realizimi i Programit TAV, i cili parashikon 94 projekte në të gjithë vendin, me vlerë 49,7 milionë euro, projekte që janë për nevojat reale të qytetarëve, e tregon pikërisht atë. Dy javë më parë, ne ndamë 23 kontratat e para për realizimin e projekteve infrastrukturore në vlerë prej 609,9 milionë denarë ose 9,9 milionë euro, kurse sot do të ndahen edhe 36 kontrata shtesë për realizimin e të cilave janë ndarë 1 miliardë e 76 mijë denarë ose 17,5 milionë euro. Asnjëherë nuk është investuar kështu në komuna, nuk është investuar kurrë kështu për nevojat reale të qytetarëve. Ky është ndryshimi që qytetarët kërkuan, kjo është ajo që ne si qeveri e përgjegjshme, përmes partneritetit me TAV dhe vetë komunat ua mundësojmë qytetarëve”, theksoi Bytyqi.

  Ai theksoi se në grupin e dytë të kontratave, me nga 9 secili, më së shumti janë projektet në lidhje me furnizimin me ujë dhe ndërtimin e rrugëve dhe rrugëve lokale.

  “Në fshatin Reçani të Velesit, do të ndërtohen linja dytësore të furnizimit me ujë, do të rindërtohet rrjeti në Vinicë, do të ndërtohet një rrjet i ri në vendbanimin e Kavadarit Bushani, rrjeti i ri drejt fshatit Toploviq në Kratovë, projekti themelor i furnizimit me ujë do të zhvillohet në Krushevë në zonën mbrojtëse, një tubacion i ri kryesor i furnizimit do t’u jepet fshatrave Beranci, Dolno Sërpci, Ivanjevci, Sveti Todori, Tërnovci, Vasarejca dhe Loznani në Komunën e Mogilës, fshati Tremnik në Negotinë do të ketë një rezervuar të ri të ujit të pijshëm, do të ndërtohet një tubacion i furnizimit industrial në Pehçevë dhe do të punohet për furnizimin me ujë të komunës së Shtipit. Në lidhje me rrugët, rruga Brand Petrushev në Bogdanci do të rindërtohet, një rrugë e re do të ndërtohet në fshatin Nogaevci në Gradsko, rrugë të reja në Dibër dhe në fshatin e Dibrës Banjishtë, rrugë e re në Karposh, rrugë e re lokale në livadhet e Mezovës në Kriva Pallankë, rruga Goce Delçev në Ohër dhe rruga Krushopek-Qendra sportive Saraj do të rindërtohet dhe një projekt themelor do të përgatiten për rrugë të reja në Strugë”, tha zv.kryeministri.

  Bytyqi nënvizoi se në këtë grup do të realizohen edhe tetë projekte në lidhje me ndërtimin ose rehabilitimin e infrastrukturës komunale, kanalizimeve fekale ose atmosferike.

  “Kanalizimet atmosferike ose fekale do të ndërtohen në fshatin e Berovës Maçevë, si dhe në Jurumleri në Gazi Babë, ku do të ndërtohet një stacion pastrimi, do të ketë një rrjet të ri të kanalizimeve në fshatin Cërniçani në Dojran dhe në një pjesë të komunës së Kisela Vodës, zona industriale në Makedonska Kamenica do të fitojë një rrjet të ri të kanalizimit, me këto projekte ne financojmë një projekt bazë për kolektorin fekal për fshatrat Sopot, Tabanoc dhe Çetirce në Kumanovë, kanalizime atmosferike në Probishtip dhe infrastrukturë komunale në Qendër”, tha zëvendëskryeministri.

  Ai shtoi se do të realizohen edhe dy projekte për rregullimin e shtretërve të lumenjve në Tetovë dhe Likovë, ndërtimi i një ure të re në Shkup, rindërtimi i spitalit të përgjithshëm në Gostivar, një qendër rinore në Zhelinë dhe një shtëpi e kulturës në Demir Kapi, zgjerimi i shkollës fillore në Dollneni, rindërtimi i qendrës së qytetit dhe një kishëz për varrezat ortodokse në Kërçovë, si dhe ndërtimi i një salle të re sportive në komunën e Çashkës.

  “Këto janë projekte reale për nevojat reale të qytetarëve. Për jetën tonë më cilësore, për një të sotme dhe të ardhme më të mirë të fëmijëve tanë. Çdo qytetar meriton të ketë kushte të njëjta ose të barabarta jetese me të gjithë të tjerët”, theksoi dhe nënvizoi zëvendëskryeministri për çështjet ekonomike Fatmir Bytyqi.

  Drejtori operativ kryesor i TAV Aeroporte, Kurshad Koçak, tha se pandemia kishte ndikuar seriozisht në industrinë e aviacionit, duke çuar në një rënie të ndjeshme të numrit të udhëtarëve që udhëtojnë nëpër aeroportet e TAV. Ai iu referua vitit 2019, kur u arrit numri i 2,7 milionë pasagjerëve dhe tregoi se shpreson që 2021 të jetë një vit i fillimeve, sukseseve dhe përsosjeve të reja.

  “Shuma e përgjithshme e investimeve për mbi 90 projekte do të jetë 49,7 milionë euro. 35 milionë euro do të caktohen për projektet lokale, ndërsa 14,7 milionë euro të mbetura do të caktohen për investime për të përmirësuar aeroportet. Mjetet për këto projekte speciale në komuna do të dedikohen për përmirësimin e infrastrukturës lokale, sikurse rrjetet e furnizimit me ujë, rrugët, sistemet e kanalizimeve, shkollat, sallat sportive dhe spitalet. Si TAV, ne jemi të lumtur që po krijojmë vlerë shoqërore dhe po kontribuojmë për komunitetet lokale në të gjithë vendin”, tha Koçak në fjalimin e tij.

  Kontratat për realizimin e projekteve infrastrukturore, nga zëvendëskryeministri për çështjet ekonomike Fatmir Bytyqi dhe drejtori i përgjithshëm i TAV Maqedoni, Metin Batak, u ndanë në këtë ngjarje për të 34 komunat, me çka krijohen kushte për realizimin e këtyre 36 projekteve, të cilat do të ndikojë në përmirësimin e kushteve të jetesës së qytetarëve në rajone të ndryshme në Republikën e Maqedonisë së Veriut.

  Lajmi Paraprak

  “Lufta për komunat”, nis përzgjedhja e kandidatëve për zgjedhjet lokale

  Lajmi i rradhës

  AUV kontrollon Strugën, Ohrin dhe Dojranin | Shpërbëhen mbi 200 kiligram ushqim i pasigurtë

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë