Çfarë thotë Kushtetuta dhe rregullorja e kuvendit, për dorëheqjen e Zaevit

  Kushtetuta e Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe rregullorja për punën e Kuvendit e rregullojnë procedurën në rast të dorëheqjes së kryeministrit.

  Në Nenin 93 të Kushtetutës është nënvizuar se “Dorëheqja e kryetarit të Qeverisë, vdekja e tij apo pengesa e përhershme për kryerjen e funksionit, tërheqin edhe dorëheqjen e Qeverisë. Qeverisë i ndërpritet mandati kur të shpërbëhet Kuvendi. Qeveria së cilës i është votuar mosbesimi, e cila ka dhënë dorëheqje apo së cilës mandati i është ndërpre për shkak të shpërbërjes së Kuvendit, mbetet në funksion deri në zgjedhjen e Qeverisë së re.

  Në nenin 219 nga Rregullorja për punën e Kuvendit, thuhet se “Qeveria. Kryetari i Qeverisë apo anëtar i Qeverisë mund të japin dorëheqje. Dorëheqja e Qeverisë apo të kryetarit të Qeverisë, dorëzohet deri te kryetari i Kuvendit në formë të shkruar dhe mund të arsyetohet…Dorëheqja e Qeverisë apo të kryetarit të Qeverisë, kryetari i Kuvendit menjëherë e dorëzon deri te Kuvendi dhe presidenti i Shtetit”.

  Në nenin 220 më tej thuhet se “Kuvendi në seancën e parë, pa debat, konstaton  se kryetarit të Qeverisë apo ndonjë anëtari të Qeverisë i ndërpritet mandati në ditën e mbajtjes së Seancës”.

  Lajmi Paraprak

  Lëvizja Besa fiton komunën e Zhelinës me dallim shumë të ngushtë votash

  Lajmi i rradhës

  Qyteti i Shkupit bashkë me 43 komuna të tjera zgjodhën kryetarët e ri

  Lajme tjera

  LUGINA E HARRUAR

  NJË ZONË KUFITARE NË SERBINË JUGORE KU NJERËZIT I BASHKON VETËM URIA DHE PAPUNËSIA. Banorët e kësaj pjese…
  Më tepër

  Bashkohu

  Informohu në kohë