Çmimi i ri i qeseve të plastikës në RMV, më i shtrenjti se në vendet tjera

  Mbrojtja e mjedisit dhe disponueshmëria e qëndrueshme e burimeve është prioritet i rëndësishëm shoqëror, por për këtë qëllim që të realizohet është e nevojshme qasja sistematike dhe gjithëpërfshirëse e procesit të vendimmarrjes me përfshirjen e të gjithë palëve të interesuara, si dhe parashikimi i një periudhe të përshtatshme ndaj legjislacionit të ri, zgjidhjet. Çdo qasje tjetër nuk do të sjellë zbatimin e një zgjidhje të qëndrueshme për mbrojtjen e mjedisit, por vetëm do të rrezikojë ekzistencën dhe mbijetesën e një numri të madh të subjekteve afariste, reagojnë grupi i prodhuesve dhe përpunuesve të plastikës në Asociacionin e Odave Ekonomike të Maqedonisë.

  Në këtë drejtim, Grupi thekson kërkesën për shtyrje të plotë të zbatimit të Ligjit për Menaxhimin e Paketimit dhe Mbeturinave të Paketimit, sepse ai është miratuar pa u konsultuar me sektorin privat dhe prek të gjithë industrinë, përcjell Nistori.

  “Me Rregulloren e re për standardet e biodegradueshmërisë që duhet të plotësojnë qeset për mbajtjen e mallrave, mënyrën e vendosjes në treg të qeseve të biodegradueshme nga tregtarët, si dhe formën dhe përmbajtjen e formularit të regjistrimit, përdorimin e qeseve okso-biodegradueshme, mbetet deri më 1 qershor 2023 dhe më pas duhet të zëvendësohet me biodegradues. Për të siguruar që kërkon investime shtesë, trajnimi i stafit dhe afatet e dhëna janë shumë të shkurtra. Krahasuar me Gjermaninë, ku u miratua një ligj në vitin 2015, i cili iu dha prodhuesve 7 vjet afat për të përshtatur dhe konvertuar biznesin e tyre. Po ashtu, në asnjë vend nuk janë tërësisht të ndaluara qeset më të holla nën 15 mikron që përdoren për madhësinë e frutave dhe perimeve, ashtu siç është në vendin tonë”, tha Eli Kaçeva, kryetare e Grupit.

  Por edhe pse ka vonesë në ndalimin e përdorimit të qeseve okso-biodegradueshme, çmimi i tyre nga dje është 15 denarë, që është goditje shtesë për prodhuesit, tregtarët dhe qytetarët.

  Për të kapërcyer situatën, Grupi ka disa kërkesa drejtuar Ministrisë së Mjedisit.

  “Së pari kërkojmë heqjen e tarifës prej 15 denarë, sepse jo vetëm që nuk ka asnjë logjikë tregu, por është edhe shumë më e lartë në krahasim me vendet tjera. Nga analiza krahasuese që kemi bërë, del se çmimi i qeseve në Serbi është 7,5 denarë, ndërsa në Greqi 9 denarë. Ne besojmë se rritja e çmimit duhet të jetë e njëpasnjëshme në faza. Duhet të ndërhyhet edhe në dispozitat penale, sepse gjobat për tregtarët, nëse për shembull nuk mbajnë evidencë të rregullt për shitjen e qeseve, janë deri në 180 mijë euro. Këto ndryshime ligjore prekin drejtpërdrejt ekzistencën e 32 kompanive me gjithsej 600 punonjës, pa përfshirë bashkëpunëtorët e jashtëm si furnizues të lëndëve të para, distributorë. Prandaj, është e nevojshme ndryshimi i ligjit dhe gjetja e një zgjidhjeje të përbashkët, në konsultim dhe grupe punuese me prodhuesit dhe tregtarët”, tha Kaçeva. /Nistori/

  Lajmi Paraprak

  Valbona në listën e pesë vendeve më të bukura të Ballkanit sipas ‘Forbes’

  Lajmi i rradhës

  Nesër pritet të transportohen 45 viktimat që pësuan në aksidentin tragjik në Bullgari

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë