Ende nuk ka zgjidhje për energjinë elektrike dhe ekonominë

  Javën e ardhshme duhet të dihet se nga do të blihet energjia elektrike për ekonominë, ndërsa për qytetarët dhe kompanitë e vogla që janë në tregun e rregulluar, siç sigurojnë autoritetet, furnizimi me energji elektrike është i sigurt. Qeveria thotë se sezoni i ngrohjes do të nisë në kohë.

  Zëvendëskryeministri për Çështje Ekonomike, Fatmir Bytyqi, ka deklaruar dje se java e ardhshme është vendimtare kur duhet të dihet se ku do të sigurohet energjia elektrike për ekonominë.

  “Ka sinjale pozitive. Javën e ardhshme do të kemi njohuri konkrete se çfarë mund t’i ofrojmë ekonomisë”, tha Bytyqi pas manifestimit kushtuar organizatave të shoqërisë civile dhe ndërmarrjeve sociale.

  Çdo gjë që është nën çmimin e bursës, sipas Bytyqit, mund të konsiderohet një çmim i lirë.

  “Kemi situata ku çmimet shkojnë deri në 1000 euro për megavat dhe nëse ofrohet një çmim prej 300 euro është vërtet i lirë sepse është më pak se një e treta e çmimit të energjisë elektrike. E di që kapacitetet e ekonomisë ndonjëherë nuk janë aq të gatshme për të paguar, por ne po mundohemi t’i sigurojmë ato me energji elektrike. Këto janë kohë mbijetese”, paralajmëroi zëvendëskryeministri.

  Edhe ministri i Ekonomisë, Kreshnik Bekteshi, deklaroi të premten se është duke negociuar me të gjitha shtetet fqinje për të ofruar energji elektrike më të lirë për ekonominë, por sipas tij, pritjet e sektorit të biznesit janë maksimale.

  “Kërkojnë subvencionim direkt nga shteti prej 20 milionë euro për dhjetë konsumatorët e parë në vend konsumi i të cilëve është rreth 80 mijë megavat në orë. Nëse i kemi parasysh çmimet e sotme dhe sa subvencionim kërkojnë, vetëm për këto dhjetë kompani shteti duhet të ndajë rreth 20 milionë euro”, tha Bekteshi të premten për ditarin e televizionit “Sitel”.

  Kërkesa të tilla të ekonomisë, sipas Bekteshit, janë të palogjikshme sepse pikërisht ata 10 konsumatorët më të mëdhenj të energjisë elektrike kanë realizuar fitime të mëdha në vitet e kaluara.

  Edhe Bekteshi siguron se nuk do të lidhet asnjë kontratë për blerjen e energjisë elektrike me çmime në bursë.

  Për momentin janë duke negociuar me Bullgarinë për blerjen e energjisë elektrike, ndërsa të enjten ministri Bekteshi ka vizituar edhe Turqinë.

  Po bëhen përpjekje në periudhën e dimrit në shkollat ​​fillore dhe të mesme që mësimi të mbahet me prezencë fizike pas kërkesave të disa komunave për të kaluar në mësimin onlajn për shkak të kostove të larta për ngrohjen e shkollave. Ndërsa Sindikata për Arsim, Shkencë dhe Kulturë ka kërkuar nga Qeveria dhe Bashkësia e Njësive të Vetëqeverisjes Lokale (BNJVL) që të gjejnë zgjidhje të pranueshme për tejkalimin apo zbutjen e krizës energjetike në shkolla.

  Për amvisëritë dhe kompanitë e vogla që janë në tregun e rregulluar do të ketë energji elektrike deri në muajin mars.

  “Kjo do të thotë që qytetarët dhe 70 mijë kompanitë që janë në tregun e rregulluar nuk duhet të kenë frikë për energjinë elektrike deri në mars të vitit të ardhshëm”, tha dje Bytyqi.

  Lajmi Paraprak

  Rusia ka mobilizuar për luftë edhe ata nën 16-vjeç

  Lajmi i rradhës

  Dënohen disa objekte hotelerie, shërbyen alkool për të miturit

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë