Erdogan: Kushtetuta e re në demokracinë turke, ëndrra jonë që nga 2011

  Turqia ka nevojë për një kushtetutë të klasit të parë që do të plotësojë demokracinë, ekonominë dhe liritë e saj të klasit të parë, tha presidenti i këtij vendi, Recep Tayyip Erdogan.

  “Kur Parlamenti të fillojë punën pas pushimit veror, ne do të rifillojmë nismën tonë për të sjellë një kushtetutë të re në demokracinë turke, e cila është ëndrra jonë që nga viti 2011”, tha ai.

  Ai ftoi ligjvënësit turq, partitë politike, gjykatat e larta, universitetet, institucionet qeveritare dhe shumë juristë që të kontribuojnë në këtë proces.

  “Shteti i ligjit është vija jonë e kuqe. Është detyra jonë të rrisim besimin në gjyqësor dhe të parandalojmë dënimin publik”, tha lideri turk.

  Që nga themelimi i tij, shteti modern turk është qeverisur nga katër kushtetuta, e para prej të cilave u miratua në vitin 1921 dhe u ndryshua në 1924 dhe 1961, përpara hyrjes në fuqi të Kushtetutës së vitit 1982.

  Grushti i përgjakshëm i vitit 1980, i cili dërgoi në burgosjen e qindra mijëra njerëzve, së bashku me gjyqet masive, torturat dhe ekzekutimet, ende përfaqëson një periudhë të errët në historinë politike turke.

  Kushtetuta e vitit 1982 që atëherë është modifikuar për të mbajtur ritmin me tendencat gjeopolitike globale dhe rajonale. Ndryshimet më të fundit u prezantuan pas referendumit të vitit 2017, duke përfshirë kalimin nga një sistem parlamentar në një sistem presidencial.

  Lajmi Paraprak

  Çfarë detektivi jeni: A është kjo vrasje apo vetëvrasje?

  Lajmi i rradhës

  Të dhënat personale të qytetarëve vihen në pikëpyetje, shkak mungesa e procedurave në institucione

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë