Graf: Kompromisi emocional që mbyll debatin për të kaluarën

  Nëse Maqedonia nuk përmbush atë që është rënë dakord me propozimin francez për ndërhyrjet e Amendamenteve në Kushtetutë, askush nuk mund të thotë se çfarë do të ndodhte më pas – thotë zëvendës ambasadori gjerman në Maqedoni, Otto Graf.

  “Pasojat e kësaj janë, kishte një marrëveshje, nëse nuk përmbushet ajo që ishte në marrëveshje, kaq, aq nga marrëveshja. Vendi e di, nëse ajo që duhet të përmbushet nuk përmbushet, duhet ta dijë se çfarë do të ndodhë më pas, dhe për momentin nuk e dimë se çfarë do të ndodhë më pas. Ky është  një kompromis emocional, i cili ngjall ndjenja emocionale, por nëse e shikoni nga pikëpamja matematikore, nëse bullgarët futen në Kushtetutë, atëherë do të jetë e qartë se bullgarët nuk janë maqedonas, dhe debatet për çështjet e së kaluarës, nëse maqedonasit janë bullgarë dhe anasjelltas, do të shmangen. Duke i futur bullgarët në Kushtetutë, dihet se ata janë një popull i veçantë”, tha Otto Graf – Zëvendës Ambasador i Gjermanisë.

  Për profesorin nga Mali i Zi Tahiroviq, është simptomatike që Bullgaria qëndroi e heshtur ndërsa mosmarrëveshja me Greqinë zgjati, dhe më pas bllokoi rrugën e Maqedonisë.

  “Është shumë simptomatike pse Bullgaria gjatë gjithë kohës heshti, derisa problemi midis Maqedonisë dhe Greqisë ishte në vazhdim, dhe pranoi 500,000 shtetësi maqedonase, dhe tani e ka atë numër. Ata thonë se  maqedonasit janë bullgarë, se ata flasin gjuhën bullgare. Dhe me këto argumente ata paraqiten para Parlamentit Evropian dhe kështu pengojnë procesin e hyrjes së suksesshme të Maqedonisë në BE. A ka diçka tjetër pas saj, kur bëhet fjalë për rikompozimin e territoreve dhe krijimin e hartave të reja të caktuara në Ballkan, të cilat Jansha i publikoi më herët, do të shohim”, deklaroi Mehmedin Tahiroviq – profesor nga Mali i Zi.

  Këto pikëpamje u shprehën në konferencën rajonale “Roli i NATO-s në projektimin e stabilitetit në Ballkanin Perëndimor” që u mbajt në Ohër. /Alsat/

  Lajmi Paraprak

  Alternativa: Keqtrajtimi i shqiptarëve në Serbi për arsye etnike është shkelje e rëndë e marrëdhënieve ndërshtetërore dhe albanofobi e tmerrshme

  Lajmi i rradhës

  Escobar: Mickoskit ia bëra të qartë se ShBA-të i zgjedhin për partner ata që e afrojnë Ballkanin më afër BE-së

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë