Çfarë është ‘Efekti Didero’? Filozofia që shpjegon urinë për blerje të panevojshme

  Filozofi i famshëm francez, Denis Didero, jetoi gati tërë jetën e tij në varfëri, por gjithçka ndryshoi në 1765.

  Dideroi ishte 52 vjeç dhe vajza e tij ishte gati të martohej, por ai nuk kishte mundësi të siguronte një pajë për të.

  Përkundër mungesës së tij të pasurisë, emri i Didero ishte i njohur sepse ai ishte bashkëthemeluesi dhe shkrimtari i Enciklopedisë, një nga enciklopeditë më gjithëpërfshirëse të kohës.

  Kur Katerina e Madhe, Perandoresha e Rusisë, dëgjoi për problemet financiare të Diderot, ajo ofroi të blinte bibliotekën e tij prej tij për 1000 paund, e cila është afërsisht 50.000 dollarë në vitin 2015.

  Papritmas, Didero kishte para për të kursyer. Menjëherë pas shitjes së bibliotekës së tij, Didero bleu një mantel të ri të kuqërremtë. Ky është pikërisht momenti kur gjithçka shkoi keq.

  Manteli i kuqërremtë ishte shumë i bukur, në fakt aq i bukur saqë sipas Diderot, nuk shkonte me pasuritë e tjera të tij.

  Nga fjalët e filozofit të famshëm francez, midis mantelit dhe sendeve të tjera të tij nuk kishte më “bashkërendim, unitet, bukuri”.

  Filozofi shpejt ndjeu dëshirën për të blerë disa gjëra të reja që të përputheshin me bukurinë e rrobës së tij.

  Ai zëvendësoi qilimin e vjetër me një të ri nga Damasku, zbukuroi shtëpinë me skulptura të bukura dhe bleu një tryezë më të mirë kuzhine.

  Diderot bleu një pasqyrë të re për ta vendosur ngjitur me mantelin dhe “karrigia e tij prej kashte u zëvendësua me një karrige lëkurë”.

  Këto blerje reaktive janë bërë të njohura si ‘Efekti Didero’.

  Efekti ‘Didero’ është atëherë kur marrja e një posedimi të ri krijon një spirale të konsumit, e cila të çon të blesh më shumë gjëra të reja. Si rezultat, konsumatorët përfundojnë duke blerë gjëra për të cilat vetja e tyre e mëparshme kurrë nuk ka pasur nevojë që të ndihet e lumtur, ose e plotësuar.

  Lajmi Paraprak

  Politikanët mashtrues e hajdutë nuk e kanë forcuar kurrë shtetin

  Lajmi i rradhës

  Qendra të reja ditore për fëmijët me nevoja të veçanta në Tetovë dhe Karposh

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë