Kanada do të lejojë shitjen e veturave me karburante deri më 2035

  Lista e vendeve që do të ndalojnë shitjen e makinave të reja të mundësuar nga motorë me benzinë ose naftë po zgjatet.

  Vendi më i ri në listë është Kanada, dhe një ndalim i shitjes së automjeteve të karburanteve fosile do të kalojë në 2035, ka konfirmuar kryeministri Justin Trudeau.

  Ndalimi është futur për veturat e reja të pasagjerëve dhe automjetet e lehta komerciale, ndërsa segmentet e tjerë do të përjashtohen.

  Sipas reuters, shteti ka në plan të bëjë kalimin në energji elektrike sa më të lehtë për qytetarët e tij, kryesisht përmes investimeve dhe akteve ligjore. Tranzicioni duhet të fillojë në vitin 2025, të nxehet në vitin 2030 dhe pritet të arrijë statusin zero të emetimit të CO2 deri në vitin 2050.

  Një hap i madh për një vend të madh (dhe të ftohtë) si Kanadaja, ku arritja është shumë e rëndësishme. Pjesa aktuale e automjeteve elektrike në shitje është rreth 3.5 për qind dhe në vetëm 14 vjet duhet të jetë 100 për qind. Aktualisht, Evropa është më e mira me një pjesëmarrje prej 10 për qind, e ndjekur nga Kina me 5.7 për qind. 

  Lajmi Paraprak

  Si t’i shkëlqejmë enët e qelqta

  Lajmi i rradhës

  Kurti: Nuk ka më situata kur në ministri vinin me farefis

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë