MODULARI NË TETOVË | Angjushevi i ikë intervistës së IRL-së duke shpifur për hulumtimin e 14-të të vdekurve në natën tragjike

  Presionet ndaj IRL-së vijnë nga qendrat e pushtetit biznesor dhe gjyqësor dhe shpesh përmes një rrjeti mediatik me pagesë përhapen gënjeshtrat dhe sulmet e Holdingut “Feroinvest” dhe nga ish zëvendëskryeministri për Ekonominë Koço Angjushev. Paralelisht me aktivitetet e personave të interesuar në këtë hulumtim, në sabotim marrin pjesë institucionet e RMV dhe të huaja dhe refuzojnë të ndajnë dokumente dhe informacione publike, për çka IRL u detyrua të zhvillojë dhjetëra procedura ankimore para komisionit kompetent për informim publik, shkruan IRL, përcjell Nistori.

  Laboratori i reporterëve hulumtues (IRL) dy muaj më parë paralajmëroi se po sabotohej një hulumtim i vazhdueshëm për të parandaluar dhe vonuar publikimin e storjes kushtuar tragjedisë ku humbën jetën 14 qytetarë nga zjarri në spitalin modular në Tetovë.

  Me njoftimin e djeshëm të dërguar nga “Feroinvest” dhe të publikuar në një duzinë mediumesh, synohet të ngatërrohet opinioni dhe të mbrohen interesat e individëve ekonomikisht të fuqishëm dhe jo publikut të gjerë, që është funksioni bazë i medias. Paralelisht me aktivitetet e personave me interes në këtë hulumtim, institucionet e RMV dhe të huaja marrin pjesë në sabotim dhe refuzojnë të ndajnë dokumente dhe informacione publike, për çka IRL u detyrua të zhvillojë dhjetëra procedura ankimore para komisionit kompetent për informim publik.

  E gjithë kjo rezulton në vonimin e publikimit të hulumtimit dhe pengon informimin në kohë dhe të saktë të publikut, ndërsa në të njëjtën kohë u lë hapësirë ​​individëve dhe grupeve të interesit për të mbuluar gjurmët e tyre dhe për të shmangur përgjegjësinë. Ftesa për intervista u janë dërguar disa personave, duke përfshirë ish-zyrtarë dhe zyrtarë aktualë, por vetëm zotëri Angjushev është shqetësuar nga kërkesa për intervistim.

  Akuzat e tij se dikush mund të ngacmohet nga mediat janë absurde sepse pjesë e detyrës së gazetarit është që të pyesë palët e përfshira, sidomos kur bëhet fjalë për projekte milionëshe të paguara nga buxheti për të cilat qytetarët kanë marrë edhe kredi në emër të shtetit.

  Po aq shqetësuese në gjithë këtë është edhe sjellja e mediave, të cilat marrin pjesë në sulmet ndaj gazetarëve të IRL-së për reklama me pagesë dhe kompensim. Kjo është shkelje e parimeve të transparencës nga Kodi i Etikës dhe pa asnjë tregues se bëhet fjalë për poste me pagesë (me një përjashtim), po qarkullojnë mesazhe shpifëse pa marrë parasysh interesin publik të të gjithë qytetarëve, jo individëve. Gjithashtu, nuk bëhet asnjë verifikim faktesh dhe konsultohet me palën e dytë, çka përbën shkelje të rëndë të standardeve të etikës gazetareske. Të njëjtat media janë vënë në shërbim edhe të spitalit Zhan Mitrev, prej nga po fabrikohen vazhdimisht komplote në kurriz të IRL-së përmes këtyre mediave.

  Duam të themi se qytetarët meritojnë të dinë të vërtetën për një nga fatkeqësitë më të mëdha të ndodhura në 10 vitet e fundit në vend.

  IRL e ftoi z. Angjushev për intervistë, si për të gjitha hulumtimet e mëparshme ashtu edhe për atë aktual. Nëpërmjet njoftimeve PR me të cilat ai tenton të diskreditojë historinë investigative, këtë herë ai padashur ka pranuar se IRL e ka ftuar siç duhet në intervista dhe më pas ka paditur në procedurë civile se nuk është ftuar mjaftueshëm dhe nuk i është dhënë mundësia të tregojë anën e tij.

  Ftesa e IRL-së për intervistë mbetet e hapur, pasi ne konsiderojmë se përgjigjet e tij janë të një rëndësie të madhe. Shpresojmë që ai të ndryshojë mendje dhe të pranojë dhe respektojë publikun.

  IRL nuk do t’i nënshtrohet presionit dhe tentativave tinzare për të krijuar një imazh se Angjushev është viktimë e një komploti të madh për t’u shkatërruar nga “jomaqedonasit” se ai është i mirë dhe xhelozojnë për suksesin e tij. Kjo është një metodë e njohur tashmë e shumë njerëzve të fuqishëm të biznesit, të cilët përpiqen të krijojnë pamjen se janë viktima dhe objektiva të gazetarëve për të shmangur përgjegjësinë dhe ndjekjen penale. Përpjekjet e zotit Angjushev për të aluduar se IRL heton vetëm biznesmenë maqedonasë etnikë janë të kota. Puna e IRL-së është publike dhe këto pretendime mund të verifikohen lehtësisht në ueb platformën tonë www.irl.mk.

  Në të njëjtën kohë, presione të tilla nga pushteti i biznesit janë një përpjekje për të sabotuar punën investigative të gazetarëve dhe një përpjekje për të penguar publikimin e fakteve të rëndësishme për ngjarje që shkatërrojnë në mënyrë të pakthyeshme vendin dhe janë humbur jetë të shumta njerëzore. /Nistori/

  Lajmi Paraprak

  Dhentë kullosin para institucioneve

  Lajmi i rradhës

  I amputohet këmba ushtarit hungarez që u lëndua në Zveçan nga grupe serbe

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë