Shënohet shkallë e lartë e inflacionit, shkak varësia nga importi

  Shkalla e lartë e inflacionit e cila në tetor sipas të dhënave zyrtare statistikore arriti në 19.8 për qind, sipas profesorit të Fakultetit Ekonomik në Shkup, Borçe Trenovski, në një pjesë të konsiderueshme është rezultat i varësisë nga importi i ekonomisë sonë, kapaciteti modest për prodhimin vendas të ushqimit dhe energjisë dhe struktura e konsumit (53 për qind për ushqim dhe energji).

  Në një deklaratë për AIM, Trenovski vlerëson se politikat ekonomike, nëse janë me kohë dhe të orientuara mirë, mund të ndikojnë në çmimet afatshkurtër, por për ndryshime më të rëndësishme, siç thotë ai, do të duhet të punohet në afat të mesëm.

  “Ajo që kemi mësuar nga kjo krizë ekonomike/energjetike globale dhe e brendshme është se nuk ka vend rezistent ndaj krizave globale, ekonomitë e vogla dhe të hapura janë veçanërisht të cenueshme dhe duhet të investohet në kohë për ndërtimin e një sistemi ekonomik të qëndrueshëm dhe elastik.

  Për momentin, është evidente se normat më të ulëta të inflacionit në një pjesë të madhe të ekonomive lidhen me strukturën e tyre të ekonomisë, me prodhimin e tyre të energjisë elektrike/ushqimit dhe mundësinë që këto ekonomi të reduktojnë presionin e çmimeve globale në vitin e kaluar. Kjo nuk është punë e lehtë dhe janë detyrat tona të pashkruara që janë shkruar dhe fshirë në dy dekadat e fundit”, thekson Trenovski.

  Zvogëlimi i vazhdueshëm i varësisë nga importi, pavarësia energjetike, diversifikimi i eksporteve, zhvillimi i bujqësisë, prodhimi i ushqimit dhe investimi në kapitalin njerëzor, sipas Trenovskit, do të na mundësojnë të jemi të gatshëm për të përballuar shqetësimet e tanishme dhe të ardhshme ekonomike. “Kjo nuk është punë e lehtë, por shpresoj se nuk do të humbim kohë dhe nuk do të duhet të mësojmë përsëri të njëjtin mësim në të ardhmen”, thotë Trenovski.

  Lajmi Paraprak

  A çon retorika politike e dhunshme në një dhunë të vërtetë?

  Lajmi i rradhës

  Interesim i ulët për vaksinimin kundër gripit sezonal në komunat Dibër dhe Qendër Zhupë

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë