Si të shpëtoni nga varësia ndaj telefonit

  Telefonat celularë kanë aftësinë që të nxisin sjellje të rrezikshme dhe varësi tek njeriu.

  Varësia ndaj telefonit është shumë e ngjashme me atë të bixhozit që ndërhyn fort në jetën e njeriut.

  Kjo varësi mund të ndikojë fort në produktivitetin e njeriut, funksionet e trurit, balancën mes jetës dhe punës, por edhe në jetën personale.

  Ankthi social dhe vetmia janë të lidhura ngushtë me përdorimin e telefonit dhe siç vënë re ekspertët e AgroWeb.org, njerëzit shkruajnë shumë, por flasin pak me njëri tjetrin.

  Shenjat Paralajmëruese që tregojnë se jeni të varur ndaj telefonit celular

  • Ju zë gjumi me vështirësi
  • Jeni në ankth
  • Rrjetet sociale ju stresojnë
  • Nuk rrini dot pa telefon në dorë
  • Nuk reshtni dot së postuari
  • Ju shkruani më shumë mesazhe se sa flisni me të tjerët
  • Lundroni në internet pa mendje vetëm për të humbur kohën
  • Nuk rrini pa kontrolluar telefonin edhe kur jeni në makinë.
  • Nuk dilni dot nga shtëpia pa marrë telefonin me vete
  • Ndiheni të vetmuar nëse nuk keni telefonin me vete
  • Ushqeheni me telefon në dorë
  • Marrëdhëniet shoqërore vuajnë si pasojë e telefonit
  • Bëni veprime impulsive
  • Nuk heqni dot dorë nga telefoni

  Si të shpëtoni nga varësia ndaj telefonit

  Kjo mund të duket e vështirë, por jo e pamundur.

  Për shembull, një mënyrë e mirë për të kufizuar përdorimin e telefonit pa e ndëshkuar veten në mënyrë drastike është që në shtëpinë tuaj të krijoni zona ku nuk lejohet telefoni.

  Dhoma e gjumit, dhoma e ndenjes apo ajo e ngrënies janë zona ku nuk duhet të përdorni telefonin.

  Një mënyrë tjetër është që vendosni disa limite.

  Për shembull, nëse e përdorni telefonin shumë gjatë ditës, vendosni një limit kohor, siç mund të jetë ora 17:00 e pasdites kur keni mbaruar punën.

  Nëse nuk e përdorni telefonin pas kësaj ore, do të keni më shumë kohë për të bërë gjëra që kanë me të vërtetë rëndësi për ju dhe familjen.

  Ne dërgojmë shumë mesazhe, por a angazhohemi me të vërtetë në komunikim të hapur me njerëzit?

  Duke lënë telefonin mënjanë, do të keni mundësi të formoni, ngrini dhe ushqeni marrëdhëniet tuaja shoqërore dhe familjare.

  Edhe nëse merrni telefonata pune ose mesazhe elektronike, bëjini vetes një nder dhe mos u merrni me të. Telefoni aty do të jetë, edhe të nesërmen.

  Avantazhet e kufizimit të përdorimit të telefonit

  Ekspertët e AgroWeb.org thonë se kufizimi i përdorimit të telefonit sjell një sërë përfitimesh.

  • Do të jeni më në paqe,
  • Do të vuani më pak nga ankthi
  • Do të mendoni më qartë
  • Do të shpërqendroheni më pak
  • Do të jeni më krijues
  • Do të ndiheni më shumë fuqiplotë
  • Do të flini më mirë
  • Do të keni marrëdhënie shoqërore më të forta
  • Do të jeni më të ndërgjegjshëm sa i përket ushqyerjes.

  Kjo e fundit është shumë e rëndësishme për vetë faktin se nëse ushqehemi duke e pasur mendjen telefonin, nuk do ta kemi mendjen tek ato që po hamë, duke rritur kështu gjasat e mbipeshës por edhe sëmundjeve të tjera që i kanosen aparatit tretës.

  Lajmi Paraprak

  Duhet të konsumoni apo jo ushqim para analizave?

  Lajmi i rradhës

  Nëse do paqe, përgatit paqen

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë