Ulet numri i nxënësve të klasave para në shkollat fillore të Prilepit

  Për 100 ka rënë numri i nxënësve të klasës së parë të regjistruar në vitin e ri shkollor në 10 shkollat ​​fillore në Prilep.

  Para fillimit të vitit të ri shkollor, pesë shkollat ​​e mesme dhe dhjetë fillore në Prilep janë gati, por mësimdhënësit dhe nxënësit do të duhet t’ia dalin pa të gjitha tekstet shkollore.

  Një nga shkollat ​​fillore në qendër të qytetit regjistronte mesatarisht 12 fëmijë për klasë. Në gjashtë muaj në vitin e kaluar shkollor, prindërit çregjistruan 300 nxënës dhe u larguan nga vendi. Shkollat ​​nuk janë të befasuar as këtë vit.

  “Në këtë vit shkollor, rreth 700 nxënës do të hyjnë për herë të parë në klasën e parë nga 800 që janë planifikuar në njëmbëdhjetë shkollat ​​fillore, përfshirë shkollën e muzikës. Në vitin e parë të arsimit të mesëm, në pesë shkollat ​​e mesme janë të regjistruar rreth 730 nxënës. Trendi i rënies së numrit të nxënësve vazhdon edhe në këtë vit shkollor. 700 nxënës do të nisin procesin arsimor nga 800 që janë planifikuar. Kemi rënie prej rreth 100 nxënësve, gjë që është alarmante dhe diçka që po ndodh prej vitesh”.

  “Situata e çregjistrimit të fëmijëve dhe e daljes jashtë vendit nga prindërit paraqitet në të gjitha fazat e procesit arsimor nga klasa e parë deri në vitin e katërt të arsimit të mesëm. Ky trend vazhdon. Për gjashtë muaj, rreth 300 nxënës janë tërhequr nga bankat e shkollave, gjë që duhet të na shqetësojë dhe të vërë alarmin që të gjithë të ndërmarrin veprime, si në institucione ashtu edhe tek ne si individë”, tha Goce Bumbaroski, mësues dhe këshilltar për të rinjtë në Pushtetin lokal në Prilep

  Praktika e vitit të kaluar të skripteve dhe kërkimeve në internet do të përsëritet edhe në vitin e ri shkollor, gjegjësisht do të ketë mungesë të teksteve shkollore.

  “Duke mësuar nga përvoja e vitit të kaluar kur mungonin një numër i madh tekstesh, supozohet se edhe këtë vit nuk do të kemi tekste shkollore, ose, ndoshta, do të marrim materiale për punë, disa tekste të paketuara në një tekst vetëm për tremujorin e parë”, thotë Bumbaroski.

  Viti i ri shkollor hapi më shumë pyetje se sa dha përgjigje për mbi 10,000 nxënës të shkollave fillore dhe të mesme në Prilep.

  Lajmi Paraprak

  A do të ulet çmimi tavan për naftën ruse?

  Lajmi i rradhës

  Romët në Itali si „qen të braktisur“

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë