Cilat janë shkaqet e deformimit të gishtave?

  Deformimi i gishtave në duar mund të ndodhë si rezultat i disa sëmundjeve të kockave dhe kërcit, dhe mund të prekë çdo pjesë të gishtit.

  Në mënyrë që dora dhe gishtat të jenë të lëvizshëm, janë përgjegjës ligamentet, muskujt dhe mbështjellësit lidhës të muskujve.

  Deformimi ndodh për shkak të veprimit të forcës, traumës ose dëmtimit dhe sëmundjes reumatike. Shkaqet më të zakonshme janë artriti reumatoid dhe artroza.

  Disa shkaqe të tjera të mundshme të deformimit të gishtërinjve janë dispozicioni gjenetik, pezmatimi, ngarkesa të tepruara, trauma, forca, dëmtimi ose fraktura, artroza, sëmundjet endokrine.

  Lëndimi është më i zakonshëm në gishtat e katërt dhe të pestë. Mund të ndodhë një këputje e tendinit, e cila është një dëmtim i zakonshëm në sporte si basketboll ose hendboll kur ka një goditje në majë të gishtit. Trajtimi bëhet me terapi pasuese.

  Deformimi i gishtërinjve mund të ndodhë edhe për shkak të përkuljes së tepërt të gishtit përtej kufijve. Kjo shkakton ënjtje dhe dhimbje në mes të gishtit dhe zhvillohet një deformim i gishtit. Trajtimi është rehabilitimi.

  Shkaku dhe simptomat e deformimit në gishta

  Osteoartriti si shkak i deformimit të gishtërinjve në duar zakonisht ndodh te njerëzit e moshës së mesme dhe të moshuarit, më shpesh te gratë. Është një sëmundje e përbashkët degjenerative në të cilën shkatërrohet kërci artikular. Si një pjesë e vogël e strukturës komplekse, osteoartriti zakonisht shkakton ndryshime në gishta në një mënyrë që krijon nyje të kockave që mund të zmadhojnë nyjat duke krijuar forma me gunga. Fillimisht, gishtat bëhen të butë, të dhimbshëm dhe të ngurtë, dhe pas dy vjetësh, formohen gunga të kockave në majë të gishtave.

  Artriti reumatoid është një sëmundje e rëndë inflamatore reumatike e indit lidhës që shkakton dhimbje, ënjtje, ngurtësi dhe humbje të funksionit të kyçeve. Kjo sëmundje mund të jetë gjithashtu shkak i deformimit të gishtërinjve në duar.

  Me kalimin e kohës, ënjtja e kyçeve mund të fillojë të shfaqet në mënyrë simetrike. Ajo nis nga nyjat e dorës dhe përhapet në dore dhe më pas prek bërrylin dhe shpatullën.

  Në rastin e artritit reumatoid, deformimi i gishtit të madh është gjithashtu i mundur. Këto deformime shkaktojnë dhimbje, ënjtje, dhe reagime psikologjike si ankthi, zemërimi dhe tërbimi.

  Ushtrimet e mundshme:

  -duke mbajtur një pëllëmbë të sheshtë, gishtat dhe gishtin e madh për të paktën 10 sekonda

  -shtrirja e nyjave të gishtërinjve duke lëvizur nyjat e dorës tjetër me gishtat e njërës dorë në të gjitha drejtimet deri në kufirin e komoditetit

  -ushtrime për shtrirjen e gishtave dhe duarve, duke vendosur duart në një sipërfaqe të fortë dhe duke shtrirë gishtat tuaj jashtë, pastaj brenda; të njëjtën gjë mund ta bësh me ndihmën e dorës tjetër

  -duke përdorur një top sfungjeri që mund të shtypet me të gjithë grushtin ose vetëm me disa gishta

  -duart dhe gishtat duke u tkurrur dhe relaksuar

  -duke prekur gishtat e kundërt të së njëjtës dorë në ritëm

  -duke prekur majat e gishtave të njërës dorë, duke lëshuar, pastaj duke u tërhequr, por pa u përkulur nyjat e mesëm dhe të fundit të gishtave

  Këto ushtrime janë të shkëlqyera edhe për ata ndjejnë dhimbje për shkak të punës ose veprimeve të tjera të përditshme. Parandalimi është gjysma e betejës, andaj mos harroni këto ushtrime kur jeni të shëndetshëm.

  Lajmi Paraprak

  Të rinjtë që konsumojnë pije me sheqer, rrezikohen më shumë nga kanceri i zorrës së trashë

  Lajmi i rradhës

  10 leksione që vijnë nga Strasburgu në 2021 për Dekriminalizimin

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë