Çfarë nënkuptojnë nyjet limfatike të ënjtura dhe kur është koha për vizitë te mjeku?

  Përveç lodhjes, nervozizmit, temperaturës ose dhimbjeve të fytit, ekziston një simptomë tjetër që mund të tregojë se trupi po lufton me diçka, ndërsa këto janë nyjet limfatike të ënjtura. I gjithë ky sistem është i rëndësishëm për sistemin imunitar, ndërsa nyjet limfatike ushqehen me qeliza të bardha të gjakut që sulmojnë dhe shkatërrojnë kërcënime, të tilla si bakteret dhe viruset. Kur të shfaqet kërcënimi, ai kalon nëpër nyjet limfatike ku filtrohet dhe shkatërrohet nga qelizat e bardha të gjakut, shkruan Panacea.mk.

  Nyjet limfatike janë gjëndra të vogla në madhësi të fasuleve të vendosura në të gjithë trupin. Ato gjenden kryesisht nën sqetulla, qafë, gjoks, bark dhe ijë. Që nyja limfatike të konsiderohet e zmadhuar, ajo duhet të jetë më e madhe se 1-1.5 cm në qafë ose sqetulla, gjegjësisht 1.5-2 cm në ijë.

  Sigurisht, duhet theksuar se një grup i caktuar i nyjeve limfatike nuk tregon probleme të barabarta. Kështu, gjëndrat prapa veshit dhe poshtë nofullës zakonisht fryhen në rast dhimbje fyti ose ftohjeje. Nyjet limfatike në sqetulla inflamohen në rast të infeksionit ose dëmtimit të krahut. Rrallë mund t’i referohen kancerit të gjirit. Nyjet limfatike të kofshës mund të jenë të ënjtura për shkak të infeksionit në këmbë, ijë ose organe gjenitale, por nganjëherë mund të tregojnë kancer të testikujve. Kur bëhet fjalë për nyjet limfatike nën klavikulën, dmth., nyjet limfatike supraklavikulare, ato inflamohen në rast të infeksioneve të qafës, mushkërive ose barkut.

  Nyjet limfatike zakonisht janë të ënjtura si rezultat i inflamacionit, dhe si të tilla nuk janë të rrezikshme. Ato bëhen më të mëdha zakonisht në vendin afër inflamacionit. Shpesh tërhiqen vetë kur infeksioni ka ndaluar.
  “Ndonjëherë nyjet limfatike humbin funksionin e tyre mbrojtës dhe bëhen zonë për bakteret: për shembull, bajamet, të cilat janë gjithashtu nyje limfatike, shërbejnë për të mbrojtur hyrjen në fyt: ndonjëherë, sidomos pas dhimbjeve të shpeshta të fytit, bakteret vendosen në ato nyje limfatike, të cilat vazhdimisht shkaktojnë inflamacion të ri të nyjave limfatike dhe fytit. Në atë rast, ajo nyje limfatike humbi funksionin dhe duhet të hiqet. E njëjta gjë vlen edhe për apendesitin: kur të shfaqet një inflamacion purulent që trupi nuk mund ta zgjidhë vetë, sepse elementët agresivë janë bërë më të fortë se mbrojtja, atëherë shtojca duhet të hiqet”, shpjegon Dr. Marino Quarantan, mjek internist.

  KUR DUHET TË KËRKOHET NDIHMË MJEKËSORE?
  Nëse gjendja nuk zhduket, vendi është i dhimbshëm ose problemi përkeqësohet, vizitohuni te mjeku.

  Në disa raste, nyjet limfatike të ënjtura mund të jenë rezultat i gjendjeve shumë më të rrezikshme, prandaj është e rëndësishme të vizitoheni te mjeku.

  Dr. Nikhil Bayani, specialist i sëmundjeve infektive, deklaron se shkaqet e nyjeve limfatike të ënjtura mund të jenë të ndryshme, të tilla si ftohjet ose gripi, mononukleoza, sëmundjet seksualisht të transmetueshme, infeksionet e lëkurës, artriti, por madje edhe disa forma të kancerit, ndërsa secila prej tyre kërkon ekzaminim.

  Nyjet limfatike të ënjtura mund të jenë shenjë e mirë që trupi po lufton një infeksion të fortë. Por duhet të ndiqni nëse ato rriten, nëse kanë ndonjë simptomë tjetër si temperaturë, lodhje ose djersitje të tepërta gjatë natës dhe nëse janë të dhimbshme gjatë prekjes. Në atë rast, kërkohet ekzaminimi i mjekut.

  Lajmi Paraprak

  Art në luftë, fotografi nga fronti

  Lajmi i rradhës

  Amsterdami teston anijet elektrike autonome

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë