A mund të trajtohet depresioni me antiinflamatorë?

  A mund të përdoren anti-inflamatorët për të trajtuar depresionin? Do të nevojitet një hetim i mëtejshëm për të konfirmuar këtë, por një studim, i botuar në American Journal of Psychiatry, pohon lidhjen midis sëmundjes së depresionit dhe inflamacionit.

  Proteina reaktive C rritet

  Hulumtimi i ri nga King’s College London, botuar në Revistën Amerikane të Psikiatrisë, zbuloi se njerëzit me depresion kanë nivele më të larta të proteinave C-reaktive se të tjerët. Kjo proteinë është një biomarker i një gjendjeje inflamatore e pranishme në gjak dhe e dallueshme përmes një analize të thjeshtë gjaku. “Ky hulumtim jep përgjigje për një pyetje që ne po e shtrojmë prej kohësh: sot mund të themi se te pacientët në depresion, gjërat e tjera janë të barabarta, niveli i inflamacionit është më i lartë”, shpjegon psikiatrja Carmine Pariante nga Kings College London, autore e studimit së bashku me Maria Pitharouli dhe Cathryn Lewis.

  Studimi me më shumë se 85 mijë njerëz

  Studiuesit analizuan të dhënat e Biobank angleze, për 86 mijë pacientë, në lidhje me shëndetin mendor, inflamacionin, lidhjen midis sëmundjeve dhe gjenetikës, pastaj stilin e jetës, mjedisin dhe gjendjen fizike. Nga rastet e analizuara, u zbulua se 31% vuanin nga çrregullimi i madh depresiv. Studiuesit theksuan një nivel më të lartë të proteinave C-reaktive në pjesëmarrësit me depresion.

  Jo duhanpirjes dhe mbipeshës

  Studimi i Kings College në Londër përjashtoi një lidhje midis përbërësit gjenetik dhe zhvillimit të depresionit. Në vend të kësaj, ne duhet t’i kushtojmë vëmendje stilit të jetës: sjelljet e pasakta, të tilla si ushqimyerja e pashëndetshme dhe pirja e duhanit mund të rrisin gjendjen inflamatore. Ndjekja e një jetese të shëndetshme dhe të ekuilibruar është një mënyrë e mirë për të kontribuar në mirëqenien psikologjike.

  Ky studim i ri nuk gjeti një lidhje shkak-pasojë midis inflamacionit dhe depresionit, vetëm nxori në pah një lidhje të mundshme. Megjithatë, një linjë e re e hulumtimit është shfaqur për të gjetur gjithashtu barna të reja efektive./Pernenat/

  Lajmi Paraprak

  Cila është proteina që shkatërron shëndetin e Tiroides

  Lajmi i rradhës

  ASH i dërgon prokurorisë hulumtimin për objektin “Titanik” që publikoi IRL

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë