Çka është déjà vu-ja?

  A keni pasur ndonjëherë ndjenjën se keni bërë diçka ose keni kaluar një situatë të re edhe më parë? A duket sikur e dini se çfarë do të ndodhë më pas? Kjo ndjenjë shpesh përshkruhet si déjà vu. Fjala déjà vu rrjedhë nga frëngjishtja dhe do të thotë “e parë tashmë”. Disa njerëz mendojnë se déjà vu është një shenjë e një dukurie psikike. Por ka të atillë që mendojnë që mund të ketë shkaqe të tjera për përvojat tuaja të déjà vu.

  Kush përjeton Dejà Vu?

  Rreth 60% deri 70% e njerëzve me shëndet të mirë përjetojnë një formë të dejà vu gjatë jetës së tyre. Një pamje ose tingull i njohur mund të shkaktojë këtë ndjesi. Ju mund të futeni në një dhomë apo në një ndërtesë që nuk e keni vizituar asnjëherë më parë, pot ë ndjeheni sikur e njihni çdo skaj të saj. Shumica e ndjenjave të déjà vu zhduken shpejt, gjë që mund ta bëjë të vështirë për ju të kujtoni detaje specifike në lidhje me përvojën, shkruan WebMD.

  Déjà vu ndodh më shpesh tek njerëzit midis 15 dhe 25 vjeç. Me rritjen e moshës të provuarit e kësaj ndjenje vjen duke rënë. Nëse udhëtoni shumë ose kujtoni rregullisht ëndrrat tuaja, mund të keni më shumë të ngjarë të përjetoni déjà vu sesa të tjerët. Dikush që është i lodhur ose i stresuar mund të jetë gjithashtu i prirur për ndjenja déjà vu. Shumica e njerëzve kanë përvojë gjatë mbrëmjeve ose gjatë fundjavave.

  Çfarë ‘e shkakton’ Déjà Vu-në?

  Kujtesa ruhet në lobin temporal të trurit. Kjo pjesë e trurit na ndihmon të identifikojmë përvojat e njohura. Ndonëse shkenca ende nuk ka provuar se përvojat e përditshme të déjà vu janë rezultat i kujtimeve të ruajtura në zonën e përkohshme, disa studiues besojnë se ekziston një lidhshmëri mes tyre.
  Një eksperiment i bërë për të provuar teorinë që lidh déjà vu me kujtesën përfshinte krijimin e skenarëve të realitetit virtual bazuar në botën e lojës video Sims. Shumica prej atyre që morën pjesë në projekt përfunduan me përvoja të ndryshme të déjà vu, që lidheshin me skena të ngjashme me ato që kishin përjetuar më parë.
  Disa njerëz shpesh mendojnë se déjà vu mund t’i ndihmojë ata të parashikojnë një ngjarje në të ardhmen. Por eksperimenti zbuloi se individët nuk kishin më shumë gjasa të hamendësonin rrugën e saktë ose të dilnin me përgjigje më të sakta ndërsa luanin skenarët e realitetit virtual. Janë duke u bërë edhe shumë hulumtime të tjera në përpjekje për të kuptuar saktësisht pse njerëzit përjetojnë ndjesinë déjà vu.

  Cilat janë shkaqet mjekësore për Déjà Vu?

  Shumica e njerëzve përjetojnë déjà vu pa efekte të dëmshme shëndetësore. Në raste të rralla, déjà vu mund të jetë një shenjë e një çrregullimi neurologjik. Individët me epilepsi shpesh kanë kriza fokale që ndodhin në një zonë të trurit, ndonjëherë në lobin temporal, ku ruhen kujtimet. Këto quhen kriza të lobit temporal.
  Konfiskimet përfshijnë shpërthime të një aktiviteti elektrik të pakontrolluar që shkaktojnë keqfunksionimin e qelizave nervore në trurin tuaj. Shkurtësia e krizave fokale dhe fakti që njerëzit zakonisht qëndrojnë zgjuar kur ato ndodhin, e bëjnë të vështirë të njohësh se çfarë po ndodh. Konfiskimet e lobit të përkohshëm mund të prodhojnë ndjenja të déjà vu. Shenjat që mund të keni një krizë të lobit të përkohshëm kundrejt një eksperience të rregullt déjà vu përfshijnë:

  Ndjenja të papritura, të pashpjegueshme, si gëzimi ose zemërimi

  Probleme në kontrollimin e muskujve tuaj

  Dridhje në muskujt tuaj

  Të kesh ndjesi që përfshijnë shikim, shije, erë, dëgjim dhe prekje

  Ndiheni sikur do të pësoni një krizë

  Konfiskimet e lobit të përkohshëm ndikojnë në aftësinë tuaj për të bashkëvepruar me njerëz të tjerë. Shumica e tyre zgjasin diku nga 30 sekonda deri në në disa minuta. Ju mund të humbni vetëdijen në lidhje me mjedisin se ku ndodheni ose të kuptoni se keni qenë të ulur në një vend dhe keni ngulur sytë në një distancë për një kohë. Të tjerët mund të vërejnë se si ju godisni buzët, përtypni vazhdimisht ose ‘gëlltitni’ gjatë kohës së krizës.
  Sapo të mbarojë kriza e lobit temporal, ju mund të ndihëni disi të hutuar. Mund të jetë e vështirë për ju të flisni ose të mbani mend se çfarë ka ndodhur gjersa keni përjetuar krizën. Një krizë e lobit temporal mund të bëhet një krizë më serioze toniko-klonike (ose grand mal) që shkakton konvulsione dhe ju bën të humbni vetëdijen.

  A është e domosdoshme të vizitohet mjeku për shkak të Déjà Vu-së?

  Ju duhet të merrni një vlerësim nga një mjek nëse dyshoni se krizat e përkohshme ose çështje të tjera neurologjike mund të shkaktojnë ndjenjat tuaja të dejau vu. Merrni ndihmë menjëherë nëse:

  Keni kriza që zgjasin më shumë se 5 minuta

  Keni probleme për të fituar kontrollin e frymëmarrjes tuaj pas një krize

  Mbetni pa ndjenja pasi keni një krizë

  Pësoni një krizë të dytë pas të parës

  Keni çështje të tjera mjekësore të tilla si diabeti

  Nëse jeni shtatzënë

  Nëse dëmtoni veten gjatë një krize‌

  Kërkoni këshilla nga një mjek nëse është hera juaj e parë që përjetoni krizë. Konfiskimet e vazhdueshme të përkohshme mund të zvogëlojnë hipokampusin (pjesën e trurit që ju ndihmon të mësoni dhe kontrolloni kujtesën tuaj). Ju gjithashtu mund të dëmtoni qelizat e trurit, duke çuar kështu në probleme tjera të kujtesës.

  Lajmi Paraprak

  Si e përdorin shtetet humorin në diplomacinë publike

  Lajmi i rradhës

  Lajmi i fundit: Ligji për shtetësi në rend dite të Qeverisë

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë