Skizofrenia e lidhur me çrregullimin e përdorimit të marihuanës sipas një studimi të fundit

  Përqindja e rasteve të skizofrenisë të lidhura me përdorimin e marihuanës është rritur gjatë 25 viteve të fundit, sipas një studimi të ri nga Danimarka.

  Në 1995, 2% e diagnozave të skizofrenisë në vend ishin të lidhura me çrregullimin e përdorimit të kanabisit. Në vitin 2000, ajo u rrit në rreth 4%. Që nga viti 2010, kjo shifër u rrit në 8%, zbuloi studimi.

  “Unë mendoj se është shumë e rëndësishme të përdorim si studimin tonë ashtu edhe studime të tjera për të theksuar dhe theksuar se përdorimi i kanabisit nuk është i padëmshëm”, tha Carsten Hjorthøj, profesor i asociuar në Qendrën Kërkimore të Kopenhagës për Shëndetin Mendor dhe një autor i studimit të botuar në revista mjekësore JAMA Psychiatry.

  “Për fat të keq, ka prova që sugjerojnë se kanabisi shihet gjithnjë e më shumë si një substancë disi e padëmshme. Kjo është për të ardhur keq, pasi ne shohim lidhje me skizofreninë, funksionin më të dobët njohës, çrregullimet e përdorimit të substancave, etj”, shkroi Hjorthøj.

  Studimet e mëparshme kanë sugjeruar që rreziku i skizofrenisë është rritur për njerëzit që përdorin kanabis. Shumë studiues supozojnë se përdorimi i kanabisit mund të jetë një “shkak përbërës”, i cili bashkëvepron me faktorë të tjerë të rrezikut, për të shkaktuar gjendjen.

  “Sigurisht, gjetjet tona do të duhet të përsëriten diku tjetër para se të mund të nxirren konkluzione fikse,” vazhdoi Hjorthøj. “Por unë ndihem mjaft i sigurt se do të shohim modele të ngjashme në vendet ku është rritur përdorimi problematik i kanabisit, ose ku potenca e kanabisit është rritur, pasi shumë studime sugjerojnë se kanabisi me potencë të lartë është shkaktar i skizofrenisë”.

  Një rritje e skizofrenisë?

  Skizofrenia është një çrregullim mendor kronik, i rëndë dhe paaftësues. Simptomat e tij mund të përfshijnë çrregullime mendimesh dhe halucinacione. Në të gjithë botën, skizofrenia prek 20 milion njerëz. Asnjë kurë nuk ekziston, kështu që mjekët përpiqen të menaxhojnë simptomat me ilaçe dhe terapi.

  Instituti Kombëtar i Shëndetit Mendor tha se është e vështirë të merren vlerësime të sakta të prevalencës së skizofrenisë sepse diagnoza është komplekse dhe mbivendoset me çrregullime të tjera.

  Lajmi Paraprak

  Borë e kuqe në Alpet Franceze

  Lajmi i rradhës

  “Nuk do t’i privojmë vëllezërit nga BE-ja”, mandatari bullgar flet për revizion të Marrëveshjes për fqinjësi të mirë

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë