A i dini rreziqet nga aparatet e klimës?

  Jo shumë vite më parë, kondicionimi i ajrit ishte një luks i siguruar vetëm për disa të privilegjuar; tani, megjithatë, është normë në shumë zyra dhe sisteme të transportit publik, kështu që është një pjesë e jetës sonë, duam apo jo. Fatkeqësisht, temperaturat abuzive të ulëta dhe mirëmbajtja e gabuar kanë çuar në probleme shëndetësore, duke shkaktuar çrregullime të zakonshme në disa njerëz dhe shpërthime të mëdha të rastit të sëmundjeve të tilla si sëmundja e Legjionarëve. Le të hedhim një vështrim në pro dhe kontra të mbajtjes së qetësisë:

  Benefitet:
  Nxehtësia ekstreme ka një ndikim të qartë negativ në intelekt dhe në aktivitetin fizik dhe përdorimi i kondicionerit mund të bëjë disi për ta ndrequr këtë.
  Përmirëson nivelet e rehatisë në punë dhe në kohën e lirë.
  Përmirëson performancën e punës.
  Mund të rezultojë në rritjen e aktivitetit fizik dhe intelektual.
  Një temperaturë më e ulët zvogëlon praninë e insekteve dhe parazitëve.
  Temperaturat e ulëta nënkuptojnë më pak djersitje, duke zvogëluar rrezikun e dehidrimit.
  Një sistem i pastër i kondicionimit të ajrit ndihmon në përjashtimin e alergjenëve të jashtëm siç janë polenet.
  Nëse instalimi i kondicionerit është i mirë dhe nëse mirëmbahet, ai rinovon dhe përmirëson cilësinë e ajrit.

  Rreziqet:
  Ndryshimet e papritura të temperaturës dhe lagështisë ndikojnë në sistemin e frymëmarrjes.
  Ka efekt tharjes në lëkurë dhe në mukozat.
  Ajo shton zhurmën e ambientit, duke kontribuar në ndotjen e zhurmës.
  Qarkullimi i ajrit mund të transmetojë sëmundje infektive të frymëmarrjes.
  Pluhuri dhe kërpudhat e ajrit mund të shkaktojnë reaksione alergjike.
  Kondicionimi i ajrit shoqërohet me rinitit dhe faringjit kronik, acarim të fytit dhe ngjirje të zërit.
  Kondicionimi i ajrit mund të përkeqësojë gjendjen e syve të tilla si konjuktiviti dhe blefariti, si dhe të shkaktojë probleme për bartësit e lenteve të kontaktit.

  Mos harroni…
  Hapësira me ajër të kondicionuar duhet të ajroset rregullisht. Instalimi dhe mirëmbajtja profesionale është thelbësore si për njësitë individuale ashtu edhe për sistemet e centralizuara.
  Mbani temperaturën e dhomës midis 21º dhe 25º C.
  Mundohuni të mbani një lagështi mesatare midis 60% dhe 70%.

  Një fjalë e fundit:
  Mbani një xhaketë ose mbështjellje të lehtë të gjatë verës, kështu që nëse papritmas hyni në një bord ndërtese në një autobus ku ajri është në gaz të plotë, ju mund ta mbroni sistemin tuaj nga ndryshimet e tilla ekstreme të temperaturës.

  Lajmi Paraprak

  7 mënyra se si të heqësh frikën e të voziturit

  Lajmi i rradhës

  Maqedonia e Veriut mbanë këtë vend në botë për nga siguria

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë