Arsyeja pse foshnjat pushojnë së qari kur i mbani

  Cila është gjëja e parë që bëni kur fëmija juaj fillon të qajë në mënyrë të pakontrolluar? E merrni dhe filloni ta lëkundni, që është një reagim instinktiv.

  Ngritja dhe mbajtja është një mënyrë e sigurt për ta relaksuar dhe qetësuar fëmijën tuaj. Kjo ka qenë në praktikë me shekuj dhe nuk ka dështuar kurrë. Sidoqoftë, a e dini arsyen për këtë?

  Kjo sigurisht nuk do të thotë që fëmija juaj po çmendet dhe dëshiron t’ju mbajë në këmbë gjatë gjithë kohës. Në vend të kësaj, ka një arsye shkencore shumë më të thellë.

  Sipas një studimi të botuar në revistën Current Biology, foshnjat më të vogla se gjashtë muaj qetësohen menjëherë dhe pushojnë së qari kur i mban nëna e tyre. Ritmi i zemrës ka filluar të bie, për dallim nga foshnjat që ishin në prehrin e nënave që qëndronin.

  Çuditërisht, ky reagim i foshnjës nuk është i kufizuar te qeniet njerëzore, por një model i ngjashëm është vërejtur në speciet e tjera të gjitarëve.

  Për këtë studim, hulumtuesit monitoruan reagimin e 12 foshnjave të shëndetshme midis moshës një dhe gjashtë muajsh. Qëllimi kryesor i këtij studimi ishte të zbulonte mënyrën më efektive që nënat të qetësonin një fëmijë që qan.

  Studimi zbuloi se foshnjat ishin më të relaksuara dhe të qeta kur mbaheshin nga nëna e tyre. Rezultatet ishin të ngjashme te njerëzit dhe minjtë.

  Studiuesit arritën në përfundimin se shkaku i kësaj sjelljeje të foshnjave është një mekanizëm i lindur për mbijetesën e tyre. Është një grup i koordinuar i rregullimeve qendrore, motorike dhe kardiake dhe është një pjesë thelbësore e ndërveprimeve nënë-fëmijë. Mbajtja shkakton reaksione fiziologjike që ndihmojnë në qetësimin e tyre.

  Pra, nëse fëmija juaj fillon të qajë, është mirë ta mbani në krahë për një kohë. Gjithashtu do të ndihmojë në identifikimin e arsyeve të qarjes së tyre, për shembull, nëse janë të frikësuar ose të uritur.

  Lajmi Paraprak

  Ronaldo mbeti në bankën rezervë, Allegri zbulon pse e mori këtë vendim

  Lajmi i rradhës

  A është triumfi i talibanëve një fitore për Pekinin?

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë