Faktorët që ndikojnë në rritjen dhe lulëzimin e bimëve

  Rritja e bimëve të shkëlqyera mund të jetë mjaft e vështirë, për shkak se ekzistojnë 6 faktorë që ndikojnë në rritjen dhe lulëzimin e prodhimit tuaj: ushqimi, furnizimi me ujë, intensiteti i dritës, oksigjeni dhe CO2. Vazhdoni të lexoni, sepse do ta shpjegojmë më hollësisht ndikimin e tyre.

  Shpjegimi i rritjes

  Të fillojmë me njohjen e përkufizimit të “rritjes”. Me rritjen e bimës, ajo rritet në përmasa për shkak të zhvillimit të qelizave të reja dhe zgjerimit të qelizave ekzistuese. Bimët rriten kur fotosinteza e tyre është më e madhe se frymëmarrja.

  Fotosinteza është procesi i klorofilit të bimës, ku ajo përdor energjinë e dritës për të konvertuar dyoksidin e karbonit në karbohidrate. Më pas, bima e djeg këtë sheqer kur merr frymë. Energjia që çlirohet bën të mundur rritjen e bimës.

  Faktorët e rritjes

  Rritja optimale kërkon rritjen proporcionale të 6 faktorëve të përmendur më lart. Nëse një prej këtyre faktorëve nuk është optimal, atëherë mund të pengohet rritja e bimës.

  Furnizimi me ujë: marrja e ujit është jetike për të siguruar rritje maksimale. Në fund të fundit, bima i përthith ushqyesit nëpërmjet rrënjës, në formë lagështie. Sa më shumë rrënjë të jenë, aq më e lartë është marrja e ushqyesve.

  Si rrjedhojë, sigurohuni që t’i mbani nivelet e pH të qëndrueshme për të parandaluar dëmtimin e rrënjëve. Nëse bima e ul kokën, kjo mund të jetë për shkak të problemeve me furnizimin me ujë.

  Ushqimi: pjesa më e madhe e blloqeve ndërtuese të bimës është e pranishme në atmosferë. Fertilizimi ndikon te rritja vetëm me rreth 6 për qind. Si rrjedhojë, mos përdorni më shumë fertilizues sesa duhet, sepse kjo mund të kufizojë rritjen.

  Intensiteti i dritës: bimët rriten nëpërmjet djegies së glukozës. Ky sheqer është produkti i energjisë së dritës (procesi i fotosintezës). Si rrjedhojë, bima ka nevojë për dritë të mjaftueshme. Nga mungesa e dritës kufizohet veçanërisht rritja e rrënjëve, duke penguar marrjen e ushqyesit të bimës.

  Oksigjeni dhe CO2: bimët kanë nevojë për oksigjen për të marrë frymë.Mbushja e tepërt me ujë do ta nxjerrë oksigjenin nga toka, duke sjellë kalbjen e rrënjëve. Përveç kësaj, bima ka nevojë për CO2 për të prodhuar glukozë dhe në atmosferë ka plot.

  Temperatura: sigurohuni që temperatura e dheut të jetë rreth 20°C. Temperaturat ndikojnë shumë në shkallën e rritjes. Temperatura shumë e lartë (mbi 30°C) do ta bëjë fotosintezën të ulet. Kur është shumë e ulët, rritja, formimi i frutave dhe lulëzimi do të ngadalësohet.

  Lagështia e ajrit: kur lagështia është shumë e ulët ose shumë e lartë, ajo mund të pengojë rritjen e bimës. Nëse është shumë e lartë, ajo do të kufizojë aftësinë e bimës për të avulluar ujin nga gjethet, duke sjellë përthithje më të ulët të ujit dhe lëndëve ushqyese nga rrënjët. Ajo do të rrisë mundësinë e zaptimit të bimës nga kërpudhat. Kur lagështia është shumë e ulët, bima mund të fillojë të tregojë shenja djegieje, duke sjellë humbjen e klorofilit.

  Kërkoni këshilla?

  A keni pyetje të tjera në lidhje me rritjen e bimës? Atëherë mos ngurroni të kontaktoni me punonjësit tanë të specializuar, sepse ata presin me padurim që t’ju ndihmojnë me informacion në lidhje me nxitjen e rritjes dhe lulëzimit të bimës.

  Lajmi Paraprak

  Po shkatërrohet Mali Sharr / Eko Svest: Të ndalohet me ndërtimin e hidrocentraleve

  Lajmi i rradhës

  Faktorët që rrisin tensionin e gjakut

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë