A duhen kundërshtuar fëmijët? Si duhet ta drejtojmë xhelozinë e tyre?

  Të rrisësh në mënyrë të shëndetshme, jo vetëm fizikisht, por edhe mendërisht, një fëmijë është një përgjegjësi e madhe. Çfarë do të thotë? Cila është mënyra më e mirë për ta bërë?

  Në intervale të caktuara moshore fëmija manifeston sjellje shpesh të padeshifrueshme, të cilat vënë në vështirësi mjaft prindër. Nuk dinë si të reagojnë. A duhen kundërshtuar fëmijët? Si duhet ta drejtojmë xhelozinë e tyre?

  Pediatri T. Berry Brazelton, sugjeron një sërë këshillash mbi mënyrën se si duhet të reagojmë në situata të caktuara.

  Është e rëndësishme të kuptohet që çdo moshë kërkon mënyrën e vet të disiplinimit e thënë ndryshe, kjo e fundit duhet të jetë në koherencë të plotë me nivelin e tij të zhvillimit.

  Forma e zgjedhur e disiplinimit duhet ri përshtatet totalisht personalitetit të fëmijës. Kështu, një fëmijë shumë i ndjeshëm do të traumatizohej nga një formë e fortë ndëshkimi, e cila nga ana tjetër do ri përshtatej shumë mirë një fëmijë me personalitet të fortë. Është e rëndësishme që fëmijët të udhëhiqen nga shembujt.

  Mësoji se si të sillet, duke i ofruar një shembull konkret. Mund të tregoheni afektivë pas një “krize” të vogël, por me fraza të rezervuara p.sh: ti e di që të dua shumë, por nuk duhet të sillesh kurrë kështu.

  Dhe së fundi, mos harroni kurrë ta komplimentoni pas një situate të përfunduar me sukses, qoftë edhe në sajë të ndihmës suaj.

  Si duhen kundërshtuar fëmijët?
  Çdo moshë duhet të ketë etikën e vet të kundërshtimit. Etapat e zhvillimit të fëmijës shpesh shoqërohen me sjellje agresive dhe të pakontrolluara. Do të jetë pikërisht reagimi juaj, i cili do të formatojë këtë formë sjelljeje të fëmijës.

  Mosha 8-12 muaj
  Në këtë moshë fëmija ka tendencën të pickojë, kafshojë apo të shkulë flokët, por jo për të bërë keq.Bëje të kuptojë me qetësi që nuk je dakord me sjelljen e tij. Ule në vendin e vet dhe përsëriti shpesh që e do fort (duke ruajtur distancën).

  Mosha 12-16 muaj
  Në këtë moshë fëmija ka tendencën për t’u marrë lodrat fëmijëve të tjerë. Nuk mungojnë sjelljet e dhunshme, sidomos në rastet kur nuk i plotësohet kjo dëshirë (të ketë gjërat e të tjerëve). Në situata të tilla është vendimtare të ruani qetësinë dhe me një gjuhë të kuptueshme t’i shpjegoni arsyet e refuzimit tuaj.

  Gjithashtu, është thellësisht e rëndësishme të evitoni skena zemërimi në ambiente publike.

  Nuk duhet harruar që në këtë moshë fëmija juaj po ndërton identitetin, proces që ndër të tjera implikon edhe elementin “autostimë”, i cili nëse thyhet mund të gjenerojë tek fëmija një sens të theksuar inferioriteti, pasojat e të cilit do të jenë vendimtare më vonë.

  Gjithashtu kjo moshë karakterizohet nga tendenca për të qenë kuriozë për gjithçka i rrethon; në njëfarë mënyre fëmija juaj po “zbulon” botën. Ju takon juve ta udhëhiqni në mënyrë të shëndetshme.

  Mosha deri në dy vjeç
  Në këtë moshë fëmija juaj ndjehet i pavarur dhe fillon të manifestojë tekat e para (të mëdha). Ndihmoje të mësojë të zotërojë tensionin, zemërimin.

  Gjetja më e përshtatshme do të ishte ta largonit fëmijën për një moment nga një situatë e krijuar, ta largoni prej jush në mënyrë që të mos bini në të njëjtën grackë, atë të zemërimit. Të qëndruarit larg (mundësisht në dhomën e tij) do ta ndihmojë t’i shohë gjërat më ftohtë dhe të mos reagojë në bazë të impulseve.

  Mosha deri në tre vjeç
  Karakteristikë e kësaj moshe është refuzimi i vazhdueshëm; të thotë jo për gjithçka! Kjo periudhë mund të konsiderohet pa frikë një provë edhe për prindin.

  Mos tenton i të gjykoni sjelljen e tij dhe as ta kritikoni. Nuk dëshiron të rregullojë dhomën e tij. Durim! Mund ta bëjë më vonë, mjafton të zgjidhni frazën e duhur; “negocioni” me të në mënyrë që ta zbatojë “urdhrin” tuaj në një moment të dytë me dëshirën e vet dhe jo me bezdinë e detyrimit.

  Lajmi Paraprak

  Çfarë është antropofobia

  Lajmi i rradhës

  A mund t’i ngjyrosni ose zbardhni flokët gjatë shtatzënisë?

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë