Agjeneza dentare një problem jo vetëm estetik

  Kur bëhet fjalë për çrregullimet dentare tek fëmijët, menjëherë mendohet për prishjen e dhëmbëve. Por ky nuk është problemi i vetëm i zakonshëm gjatë fëmijërisë (dhe moshës së maturuar). Ekziston edhe agjeneza, pra mungesa e një ose më shumë elementëve dentarë. Ky nuk është vetëm një problem funksional, por një problem shumë më i gjerë sepse mund të ketë gjithashtu pasoja në të folurën dhe vetëvlerësimin e fëmijës.

  Çfarë është agjeneza

  Agjeneza nënkupton mungesën, për shkaqe gjenetike, të një ose më shumë dhëmbëve të qumështit ose të përhershëm që nga lindja. Sipas të dhënave zyrtare, 5% e popullsisë botërore vuan nga ajo, veçanërisht gratë. Kjo anomali shkakton pasoja të gjithanshme: mund të pengojë jo vetëm përtypjen, por edhe të folurin. Si rezultat, fëmija i prekur mund ta ketë të vështirë të artikulojë mirë fjalët dhe të kuptohet nga të tjerët. Për më tepër, mund të ketë një ndikim në aspektin estetik që është gjithashtu i rëndësishëm. Ndër të tjera, më të prekurit janë dhëmbët prerës të cilët, për shkak të pozicionit të tyre, janë ata që mund të kenë ndikimin më të madh në buzëqeshje.

  Fatkeqësisht, jo rrallëherë fëmijët dhe të rinjtë përfundojnë në shënjestër të kësaj nga bashkëmoshatarët e tyre, teksa qeshin. 50% e fëmijëve midis moshës 11 dhe 17 vjeç kanë vuajtur ngacmim dhe ndër ngacmimet më të zakonshme, ekziston pikërisht tallja për pamjen fizike ose mënyrën e të folurit (6.3%). “Te pacientët e rinj, kjo situatë mund të çojë në komplikime klinike që përfshijnë edhe gjendjen psikologjike të personit, aq sa rastet e depresionit nuk janë të rralla, veçanërisht nëse ndikimi vizual i problemit është i rëndësishëm, të tilla si kur bëhet fjalë për zonat e përparme të gojës”, konfirmon Dr. Gaetano Calesini, specialist kirurg në stomatologji dhe proteza.

  Zgjidhjet e mundshme

  Për fat të mirë, nuk ka mungesë të zgjidhjeve dhe shumë prej tyre janë minimalisht invazive. Këto gjithashtu përfshijnë qasjen Mtm (menaxhimi i indit morfogjenik) i studiuar nga Dr. Calesini, një teknikë që ju lejon të zgjidhni përfundimisht agjenezën pa prekur dhëmbët natyrorë ngjitur me hapësirën pa dhëmbë në sajë të përdorimit të një implanti me rigjenerimin e indeve. Në përgjithësi, operacioni kryhet në fund të zhvillimit të kockave të nofullës (rreth 21-23 vjeç) dhe pas tre deri në katër muaj, protezisti krijon pjesën e dukshme të dhëmbit. Megjithatë, së pari stomatologët ndërhyjnë me ortodoncinë në mënyrë që të rishpërndajnë dhëmbët e pranishëm në një mënyrë ideale dhe të krijojnë hapësirat e duhura në një mënyrë jo invazive.

  Për të trajtuar agjenezën, një diagnozë e hershme është thelbësore para së gjithash: është e rëndësishme të kontaktoni dentistin për një vizitë kontrolli rreth moshës pesë deri në shtatë vjeç, i cili do të kërkojë një rreze X të thjeshtë dentare panoramike për konfirmim./Pernenat/

  Lajmi Paraprak

  Për vaksinimin e fëmijëve duhet të caktohet termin

  Lajmi i rradhës

  Në rajonin e Tetovës dhe Gostivarit për gjashtë muaj janë zbuluar 88 shtetase të huaja që punojnë si valltare dhe këngëtare

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë