“Të uroj” nga Viktor Hygo

  “Të uroj”

  Të uroj më së pari të duash
  E duke dashur, do të të duan edhe ty
  Dhe ata që s’të duan, harroji
  E përtej harrimit, mëritë e vjetra kurrë mos t’i kujtosh!

  Të uroj të vazhdosh të duash pa u dëshpëruar
  Të uroj që edhe sikur mes miqve të tu
  Të ketë të pasjellshëm, të pamatur e t’pamend
  Ti, ti… qëndro gjithmonë trim e besnik
  Pse mes tyre ka për të qenë edhe një i vetëm
  Tek i cili ti mund të besosh padyshim
  Pse jeta vetë është e tillë.

  Të uroj gjithashtu të kesh armiq
  Të shumtë, a një të vetëm, aq sa ti të kuptosh.
  E kështu të mund të mësosh zemërgjerësinë prej tyre
  Dhe ndër ta, të jetë qoftë edhe një i drejtë,
  Aq sa ti të mos ndjehesh krejt i sigurt.

  Të uroj më shumë të jesh i vlefshëm, po jo i pashembullt
  E në çaste të vështira
  Kur asgjë nuk shkon si duhet
  Vlera jote të të japë forcë e kurajo të vazhdosh.

  Të uroj po ashtu të jesh zemërgjerë
  Jo me ata që lajthisin pak
  Sepse kjo është e lehtë
  Por me ata që gabojnë trashë e janë të pandreqshëm
  Dhe duke shprehur zemërgjerësinë tënde
  Ti mund të shërbesh si shembull për të tjerë.

  Të uroj gjithashtu që duke qenë i ri
  Të mos rrekesh të piqesh me të shpejtë
  E kur rritur të jesh
  Të mos këmbëngulësh të hiqesh më i ri
  E duke qenë plak, të mos pushtohesh prej dëshpërimit
  Sepse çdo moshë ka bukurinë e dhimbjen e saj.

  Nuk të uroj të jesh i trishtuar. Oh jo!
  Jo gjithë vitin, por ta njohësh trishtimin veç një ditë!
  E kështu të çmosh
  Që e qeshura e rigjetur është edhe më e mirë
  Se një e qeshur e rëndomtë, e vakët, e shpëlarë që të dëmton.

  Të uroj mes tjerash të mbjellësh një farë
  Një farë të vockël fare
  E ta shoqërosh gjithë rritjen e saj
  Për të zbuluar prej sa shumë jetësh është ndërtuar një pemë.

  Të uroj gjithashtu të kesh edhe pak para
  Aq sa nevojiten e t’ia dalësh mbanë
  E që së paku një herë në vit të reflektosh
  Mbi ato para e të thuash: “Janë të miat, i kam fituar vetë!”
  Për ta bërë të qartë e të njohur:
  Se kush është pronar i kujt!

  Të uroj gjithashtu të mbash sa më gjatë t’jetë e mundur
  Gjithçka që dashuron
  E nëse dashuritë shkojnë, të mund të qash pa u ankuar
  E të vuash pa u ndjerë fajtor!

  Të uroj së fundmi
  Që nëse je një burrë, të kesh një grua të mirë
  E nëse je një grua, të kesh një burrë të mirë.
  Nesër, pasnesër e sërish të pasnesërmen
  Edhe sikur rraskapitur të jeni
  Ta gjeni buzëqeshjen si në t’parën ditë dashuruar
  të jeni gjithnjë!

  E nëse të gjitha këto ndodhin për ty
  Atëherë, s’do të kem më asgjë të të uroj!

  Lajmi Paraprak

  Në deponinë “Drislla” edhe pse nuk ka instalim përkatës janë djegur mbeturina të rrezikshme

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë