‘Disa shkaktojnë lumturi kudo që të shkojnë, të tjerët sa herë që të shkojnë’

  Disa thënie brilante nga Oscar Wilde

  Oscar Wilde është shkrimtar, poet dhe dramaturg i shquar irlandez. Lindi më 16 tetor 1854 në Dublin dhe vdiq në vitin 1900 në Paris. Ai rridhte nga një familje me prindër intelektualë anglo–irlandezë.

  Mori pjesë në shumë aktivitete të ndryshme letrare dhe mbajti leksione të ndryshme mbi esteticizmin në Amerikë dhe Kanada. Më pas u kthye në Londër, ku ushtroi profesionin e gazetarisë dhe me mprehtësinë therëse, veshjen dhe oratorinë e tij u bë një nga personalitetet më të shquar të kohës.

  I jepte shumë rëndësi artit, duke i shprehur idetë nëpërmjet dialogëve të ndryshëm, eseve, të cilat përmbanin pikëpamje mbi dekadencën, bukurinë etj., që mishërohen edhe në të vetmen novelë të tij “Portreti i Dorian Grejit”, botuar në vitin 1890.

  Për shkak të ideve të tij, veçanërisht ato mbi homoseksualizmin, për të cilin iu bënë edhe akuza të drejtpërdrejta dhe u arrestua në vitin 1895, Wilde kaloi disa vite i burgosur në Londër.

  Në vitin 2007 Wilde është votuar si mendja më e madhe e Britanisë në një sondazh prej më shumë se 3000 komedianësh, duke lënë prapa Winston Churchill, Spike Miligan dhe Noel Couard.

  Wilde shquhej për mprehtësi dhe lexuesit e veprave të tij tërhiqen jo vetëm nga librat e shkruar, por edhe nga thëniet e tij, shumica e të cilave “Tirana Observer” i ka përzgjedhur nga këto vepra.

  Disa thënie nga Oscar Wilde

  1- Bëhu vetja, të gjithë të tjerët janë zënë

  2- Një poet mund të mbijetojë çdo gjë, por jo një gabim shtypi.

  3- Të moshuarit besojnë se dinë, të moshës mesatare dyshojnë se dinë, të rinjtë mendojnë se i dinë të gjitha.

  4- Përvoja është emri që u japim gabimeve tona.

  5- Kur isha i ri mendoja që paraja ishte gjëja më e rëndësishme në jetë. Tani që jam rritur jam bindur se ashtu është vërtet.

  5- Askush nuk është aq i pasur, sa të mund të blejë të kaluarën e vet.

  7- Këshilla më e mirë që mund t’u japësh të rinjve për karrierën është: Zbuloni çfarë ju pëlqen të bëni më shumë dhe pastaj gjeni dikë t’ju paguajë për këtë.

  7- S’ka asgjë më të rrezikshme sesa të jesh tepër modern. Rrezikon të dalësh jashtë mode nga një moment në tjetrin.

  9- Pas gotës së parë, i shikon gjërat ashtu siç do të doje të ishin. Pas gotës së dytë, i shikon gjërat ashtu siç nuk janë. Në fund i shikon gjërat ashtu siç janë në realitet, dhe kjo është gjëja më e shëmtuar në botë

  10 – Miqtë e vërtetë nuk ta ngulin thikën pas shpine, por përballë.

  11- Dallimi i vetëm ndërmjet shenjtorit dhe mëkatarit është që çdo shenjtor ka një të kaluar dhe çdo mëkatar një të ardhme.

  12- Ai që s’di të mësojë, jep mend

  13 – Moderimi është diçka fatale. Asgjë s’është më e suksesshme sesa teprimi. Përvoja nuk ka asnjë vlerë etike: ajo është thjesht emri që njerëzit u japin gabimeve të tyre.

  14- Tragjedia e plakut nuk është plakja, por rinia.

  15- Kam shumë të dëshirë të flas për asgjë. Është e vetmja çështje për të cilën di gjithçka.

  16- Sot njohim çmimin e çdo gjëje, por jo vlerën e tyre.

  17- Lumturia e një njeriu të martuar varet nga ajo me të cilën nuk është martuar.

  18- Shumë pak e kuptojnë sot se në një martesë, dy vetë janë të vetmuar, ndërsa kur janë tre të paktën ke shoqëri.

  19- E vetmja mënyrë sjelljeje më një grua është të bësh dashuri me të nëse është e bukur, ose të bësh dashuri me një tjetër nëse është e shëmtuar.

  20- Vetëm njerëzit sipërfaqësorë nuk gjykojnë nga paraqitja e jashtme.

  21- Publiku është jashtëzakonisht tolerant; fal gjithçka përveç gjenialitetit.

  22- Unë mund t’i rezistoj gjithçkaje, përveç tundimeve.

  23- Mos u besoni ndjenjave të grave para se të martohen.

  24- Burrat e njohin shumë shpejt jetën, gratë shumë vonë

  25- Gratë adhurojnë kur bien në dashuri, por kur humbasin adhurimin e tyre, ato humbasin gjithçka.

  26- Gratë kanë një instinkt të çuditshëm: Ëndërrojnë gjithçka veç asaj që duhet.

  27- Gjithmonë falni armiqtë tuaj, asgjë nuk i mërzit ata më shumë.

  28- Disa shkaktojnë lumturi kudo që të shkojnë, të tjerët sa herë që të shkojnë.

  29- Si mund të pritet që një grua të jetë e lumtur me një burrë i cili insiston në trajtimin e saj sikur ajo të ishte një qenie tejet normale njerëzore.

  30- Fëmijët fillojnë duke i dashur prindërit e tyre; pas një kohe i gjykojnë ata; shumë rrallë, nëse ndonjëherë, i falin ata.

  31- Çdo shenjtor ka një të shkuar dhe çdo mëkatar ka një të ardhme. 

  Lajmi Paraprak

  Zaev: Institucionet shtetërore të favorizojnë përdorimin e automjeteve hibride

  Lajmi i rradhës

  Frederic Dard, shkrimtari i 400 romaneve

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë