Me gjuhë t’veten rrnoftë Shqypnia!

  Gjergj Fishta

  Porsi kanga e zogut t’verës,
  qi vallzon n’blerim të prillit;
  porsi i ambli flladi i erës,
  qi lmon gjit e drandofillit;
  porsi vala e bregut t’detit,
  porsi gjâma e rrfès zhgjetare,
  porsi ushtima e nji tërmetit,
  ngjashtu â’ gjuha e jonë shqyptare.

  Ah! po; â’ e ambël fjala e sajë,
  porsi gjumi m’nji kërthi,
  porsi drita plot uzdajë,
  porsi gazi i pamashtri;
  edhè ndihet tue kumbue;
  porsi fleta e Kerubinit,
  ka’i bien qiellvet tue flutrue
  n’t’zjarrtat valle t’amëshimit.

  Pra, mallkue njai bir Shqyptari,
  qi këtë gjuhë të Perëndis’,
  trashigim, që na la i Pari,
  trashigim s’ia len ai fmis;
  edhe atij iu thaftë, po, goja,
  që përbuzë këtë gjuhë hyjnore;
  qi n’gjuhë t’huej, kur s’asht nevoja,
  flet e t’veten e lèn mbas dore.

  Në gjuhë shqype nanat tona
  qi prej djepit na kanë thânun,
  se asht një Zot, qi do ta dona;
  njatë, qi jetën na ka dhânun;
  edhe shqyp na thanë se Zoti
  për shqyptarë Shqypninë e fali,
  se sa t’enden stina e moti,
  do ta gzojn kta djalë mbas djali.

  Shqyp na vete, po pik’ mâ para,
  n’agim t’jetës kur kemi shkue,
  tue ndjekë flutra nëpër ara,
  shqyp mâ s’pari kemi kndue:
  kemi kndue, po armët besnike,
  qi flakue kanë n’dorë t’shqyptarëvet,
  kah kanë dekë kta për dhè të’t’Parvet.

  Në këtë gjuhë edhe njai Leka,
  qi’i rruzllim mbretnin s’i a, xûni,
  në këtë gjuhë edhe Kastriota
  u pat folë njatyne ushtrive,
  qi sa t’drisë e diellit rrota,
  kanë me kênë ndera e trimnive.

  Pra, shqyptarë çdo fès qi t’jini,
  gegë e toskë, malci e qyteta,
  gjuhën t’uej kurr mos ta lini,
  mos ta lini sa t’jetë jeta,
  por për tê gjithmonë punoni;
  pse, sa t’mbani gjuhën t’uej,
  fisi juej, vendi e zakoni
  kanë me u mbajtë larg kambës s’huej,

  Nper gjuhë shqype bota mbarë
  ka me ju njohtë se ç’fis ju kini,
  ka me ju njohtë për shqyptarë;
  trimi n’za, sikurse jini.
  Prandaj, pra, n’e doni fisin,
  mali, bregu edhe Malcija
  prej njaj goje sod t’brohrisim:
  Me gjuhë t’veten rrnoftë Shqypnia!

  Lajmi Paraprak

  Vajza e dëboi nënën nga shtëpia, shqiptarët shprehin gatishmëri që të kujdesën në lidhje me vendbanimin dhe ushqimin

  Lajmi i rradhës

  Arsimi në komunën e Kumanovës përballet me probleme dhe mungesë të kushteve thelbësore, rinia po ikë

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë