Rrënjë lashtësie

  Enver Gjerqeku

  Lidhen rrënjët tona për një shkëmb lashtësie

  Edhe bulza çelin nëpër dej të motit

  Ato i rrit gurra bashkë me zjarr të lotit

  Dhe qëndrojnë si pisha përballë çdo stuhie…

  Dhe në çdo qëndresë u rrit kënga jonë

  Fjala u strehua n’parzma të plagosur

  Fjalë e lindur n’logje nuk ka kurrë të sosur

  Ajo lind me gazin dhe n’shteg është jehonë

  Nëpër vatra t’lëshuara që s’u shuan prore…

  Idhujt e s’kaluarës mbetën përmendore

  Dhe u ndrit si dielli plaga n’lule t’ballit

  Porsi gojë e djegur shkrum në prush të mallit

  Për një fjalë të dhënë n’shtrëngim të një dore

  E kështu ruajtë e kemi atë fill të Ilirit

  Nëpër gryka t’ngushta n’logje të ngadhënjimit

  Nëpër prita t’egra n’fusha të dështimit…

  Me shumë zemra vatrat mbrojt’ i kem’ te praku

  Sa herë dorë e huaj shtriu thonjt’ e vet

  Prandaj emri ynë gur ndër megje mbetet

  Nëse rrashtat ngelen peng të një stuhie…

  Dhëmb i kohës sonë prapë diku do t’mbie

  Jo në nofull t’ujkut as n’gojë t’ndonj’ shejtnie

  Po në buzë të foshnjes që shumë i ka hije

  Sikur dritë e agut me gaz kur të bie…

  Por një mësim të shtrenjtë gjyshat e paguan

  Nëse ruan emrin dhe fytyrën n’mote

  Ruaj zjarrin n’vatër Tjetër s’ke çka ruan…

  Ja një xixë prej xixash n’kokën e Abdylit

  Ndriti n’valë t’Bistricës rrëzës së Kalasë…

  Edhe morri dhenë..N’parzmat e vegjëlisë

  U bë strall i gjallë në mugtirë të motit

  U shndërrua n’Besë-n’kala të vëllazërisë…

  E për shkëmb do t’ngjizet dëshmi për brezni

  Rrënjët tona t’hershme do t’i mbajë të gjalla

  Mos ta shtyjmë më jetën veç me disa përralla

  T’mos jemi mysafirë kurrë më n’shtëpi

  Të mos jem argatë nëpër arat tona

  Të mos jem monedha për kusure t’huaja

  Të mos jem bedelë në ushtri të huaja

  Të mos jem të shurdhët kur bie pranë kumbona

  Të mos jemi t’verbër para ndonj’ mashtrimi

  Të mos jemi memecë fjala kur na duhet

  T’mos na mirren mendët para ndonj’ ndriçimi

  Le të flasë mendja – goja le të ruhet…

  E më Dhjetë Qershor kur gjak merr qershia

  Disa koka t’vendit mbledhur janë n’Prizren

  Jo për darka dasmash po për një Kuvend…

  Zëri ynë prej gjakut do t’strehohet n’yll

  Kur del nga një zemër të Ymer Prizrenit

  Edhe ndrit si pisha në çdo skutë të vendit…

  Vetlla ‘Sylejmanit – re mbi fron t’Turqisë…

  Fjal ‘e Pashko kVasës që rrjedh nëpër gurra..

  Mendja e Samiut hyn në çdo kuvend..

  Thua paskem pasur më pak fat se mend

  Po edhe Haxhi Zeka – Ali Pashë Gucia

  Ja Hoxha Tahsini – Toska edhe Gega

  U ngjall emri ynë si syth nëpër dega

  U përtrinë damarët – mori frymë trim’ria

  Dora këto troje do t’i kthejë në yll…

  E n’lumenj të blertë do ta kthejë një pyll

  Koka e një pop’lli që s’u ngi blerim

  Që ia shtru’n livadhet përherë me pikllim

  Dhe ia mbushën veshët me barut dhe dyll

  Por ai si feniksi lindte n’hi të vet

  Shkundte herë pas here blozën e robërisë

  Vente nga një germë n’faqe t’historisë

  Dhe krijonte këngën që as top s’e vret

  Edhe brez pas brezi ruhej kënga n’gji…

  Prandaj ngritëm flatrat zemrat i bëmë togje

  Kur u amshtën ujrat e mendja ishte mpirë…

  E njerkë historia Zemërgurë bimbashi

  Që na shkuli lulet n’rrasë na la të shtrirë

  Ne u rritëm n’baltë pa diell e pa hënë

  Na vriglluan plisin ca stuhi t’pandara

  Shputat pa opinga dhe në gjak të lara

  Nëpër plangje t’huaja nata i ka zënë

  E kështu t’braktisur n’emër t’Padishahut

  Trojet tona t’lashta i lamë me pa hir

  Morëm veç do lecka varur n’cip të krahut

  Dhe për shtretër t’huaj eshtrat i bëmë fir…

  Por shqim nuk na shkuli atë trohë dashuri

  Që e mbajtëm n’bebza sikur çerdhen zogu

  Prandaj linde ditën që na mbush me shpresë…

  Ti o Lidhja jonë – më e shtrenjta besë

  Vatra jonë e ndezur për mik dhe njeri

  Dita jonë e madhe sa një histori

  Ag i lindur n’parzma mbushur plot me shpresë

  Ti i bashkon kombet në një shokë t’vëllezërisë

  Ti je kokë pjellore me grurë të mendimit

  Ti je hallkë e lidhur n’mote të ngadhnjimit

  Magj’ me miell e mbushur për bark të vegjëlisë

  Ti je më e vështira më e rënda shkollë…

  Ti je kokë e burrit – e farkë për liri

  Aty ku t’ra fara n’dritë t’një porosie

  Lidhen rrënjët tona në një shkëmb lashtësie.

  Enver Gjerqeku (1928-2008), Rrënjë lashtësie (Lidhja e Prizrenit), Poezi të zgjedhura, f.237, ASHAK, Prishtinë, 2001

  Lajmi Paraprak

  Reformë apo revolucion në shëndetin global?

  Lajmi i rradhës

  Gjërat që nuk duhet të bëni kurrë kur pini uthull molle

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë