Shqipëria nën aparatin e fotografit Thimi Raçi (FOTO)

  Luljeta Peci

  Fotografia në Shqipëri nisi vonë krahasuar me vendet e tjera, e për herë të parë Papa Jani Zengo filloi shkrepjen e fotografive nga shqiptarët, por kishte edhe pasues të tij.

  Njëri ndër ta ishte edhe Thimi Raçi (1886-1966) i cili punoi kryesisht në vitet’20 dhe ’30 në fshatin Dardhë afër Korçës.File:Thimi Raci.jpg - Wikimedia Commons

  ©commons

  Raçi lindi në fshat ku ndoqi një shkollë greke, kurse në moshën 15-vjeçare emigroi në Rumani për punë, si shumë shqiptarë të atyre zonave. Pas kthimit në Shqipëri punoi teneqexhi në Korçë.

  CBC radhit disa prej fotografive ikonike të këtij fotografi të hershëm shqiptar, që dha kontribut të madh në koleksionimin e imazheve me personazhe shqiptare.Dardha, stands in the first place of our climatic countries and as a developed society, because …” / When the press of the Zog Monarchy promoted tourism – Memorie.al

  ©memorie.al

  Mjeshtërinë e fotografit e mësoi nga Pero Kaçauni, i cili emigroi në Amerikë në vitin 1910, dhe i la Thimit të gjitha pajisjet e fotografimit. Një vit më vonë, në fshatin Dardhë kishte një dyqan me tabelën, “Thimi Raçi- teneqexhi dhe fotograf”.The Photo Collection of Thimi Raci

  ©albanianphotography

  Për sa u përket temave, fotografitë e Thimi Racit janë të zakonshme, kryesisht portrete familjesh, fëmijë, dasma dhe foto të ngjarjeve të fshatit, mirëpo në rast se mbahet parasysh se në gjithë Shqipërinë e asaj kohe kishte fotografë vetëm në Shkodër dhe në Korçë, mahnitemi nga kontributi i jashtëzakonshëm i Thimi Racit.Pin på History of Albania

  ©pinterest

  Vëzhguesi i kujdesshëm do të habitet gjithashtu për nivelin e lartë të mirëqenies, të progresit shoqëror dhe të ndikimit perëndimor që shfaqet në fotografitë e Dardhës, po të krahasohen me pjesën më të madhe të Shqipërisë së Mesme dhe të Veriut, ende e varfër, e prapambetur dhe orientale në atë kohë.The Photo Collection of Thimi Raci | Albanian culture, Albanian people, Albanians©pinterestDardha, Albania | Albanian culture, Ancient greek clothing, Photo

  Lajmi Paraprak

  ’24 orë nga jeta e një gruaje’

  Lajmi i rradhës

  Treni që sfidon sovranitetin e Kosovës

  Lajme tjera

  Sytë e urrejtjes

  Oktavio Paz 1.Në orën tre fiks, Don Pedro u ul në tavolinën tonë, përshëndeti çdo njërin prej konkurentëve,…
  Më tepër

  Bashkohu

  Informohu në kohë