21 vjet nga Marrëveshja e Ohrit | Marrëveshje e cila i dha fund konfliktit të vitit 2001

  Përvjetori  i nënshkrimit të Marrëveshjes Kornizë të Ohrit, marrëveshje e cila i dha fund konfliktit të vitit 2001.

  Marrëveshja kornizë e Ohrit u nënshkrua më 13 gusht 2001 në rezidencën presidenciale të Vodnos në Shkup nga presidenti i atëhershëm i shtetit Boris Trajkovski, kryeministri i atëhershëm dhe lideri i VMRO-DPMNE-së, Ljubço Georgievski, si dhe liderët e atëhershëm të LSDM-ja, Branko Cërvenkovski, për PPD-në, Imer Imeri dhe PDSH-ja, Arben Xhaferi.

  Në parimet bazë të dokumentit thuhet se “përdorimi i dhunës për arritjen e qëllimeve politike refuzohet plotësisht dhe pa kushte”.

  “Vetëm zgjidhjet paqësore politike mund të garantojnë të ardhmen e qëndrueshme dhe demokratike të Maqedonisë. Sovraniteti dhe integriteti territorial i Maqedonisë dhe karakteri unitar i shtetit janë të pacenueshëm dhe duhet të ruhen. Nuk ka zgjidhje territoriale për çështjet etnike. Karakteri multietnik i shoqërisë maqedonase duhet të ruhet dhe të pasqyrohet në jetën publike. Një shtet modern demokratik, në rrjedhën e natyrshme të zhvillimit dhe maturimit të tij, duhet të sigurojë vazhdimisht që Kushtetuta e tij të plotësojë plotësisht nevojat e të gjithë qytetarëve të tij në përputhje me standardet më të larta ndërkombëtare, të cilat vetë janë në zhvillim të vazhdueshëm. Zhvillimi i vetëqeverisjes lokale është thelbësor për inkurajimin e pjesëmarrjes së qytetarëve në jetën demokratike dhe për promovimin e respektimit të identitetit të komuniteteve”, thuhet në dokument.

  Më pas janë pikat që lidhen me ndërprerjen e armiqësive, zhvillimin e qeverisjes së decentralizuar, mosdiskriminimin dhe përfaqësimin e drejtë, procedurat e veçanta parlamentare, edukimin dhe përdorimin e gjuhëve, shprehjen e identitetit dhe zbatimin.

  Marrëveshja përmban gjithashtu tre anekse: A. Ndryshimet kushtetuese; B. Ndryshimet në legjislacion dhe C. Masat e zbatimit dhe të ndërtimit të besimit, si dhe dispozitat përfundimtare.

  Në kuadër të zbatimit të Marrëveshjes, në vitin 2004 u krijua Sekretariati për Zbatimin e Marrëveshjes Kornizë të Ohrit, i cili më vonë u shndërrua në Ministrinë e Sistemit Politik dhe Marrëdhënie Ndërmjet Bashkësive.

  Lajmi Paraprak

  Industria e Maqedonisë shënon rritje të qarkullimit ekonomik

  Lajmi i rradhës

  Maqedoni, në pikëpagesat rrugore paraqiten monedha të falsifikuara

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë