30 qershori, dita e fundit e shitjes së qeseve plastike – do të shiten vetëm ato të biodegradueshme

  Nga 1 korriku ndalohet plotësisht shitja e qeseve plastike dhe qeseve të oksobiodegradueshme, gjegjësisht atyre qeseve që shiten në treg për 15 denarë. Do të lejohen vetëm qeset e biodegradueshme.

  Ky vendim vjen pas miratimit të Ligjit të ri për menaxhimin e paketimit dhe mbeturinave të paketimit. Sipas të njëjtës, çmimi i 2 qeseve para një viti e gjysmë është rritur në 15 denarë. Përfaqësuesit e prodhuesve në takimin e fundit me ministren e Mjedisit, Kaja Shukova, thanë se materiali për prodhimin e qeseve të biodegradueshme është i vështirë për t’u siguruar për tregun maqedonas dhe se po përballen me vështirësi në prodhimin e vazhdueshëm të këtyre qeseve.

  Ata propozuan që të rishikohet legjislacioni dhe të bëhen përpjekje më të mëdha për të siguruar kushte të barabarta në treg, pra parandalimin e konkurrencës së pandershme duke ofruar qese plastike falas. Ata kërkuan gjithashtu uljen e tarifës për qeset plastike të biodegradueshme, të cilat do të shiteshin pas datës 1 korrik 2023.

  Një pjesë e madhe e fabrikave vendosën çelës në derë pas vendimit të qeverisë për shitjen e një qese për 15 denarë. Sipas informacioneve të një prodhuesi që ishte në takim me ministrin, ai thotë se nga 32 kompani, njëzet janë mbyllur tashmë.

  Megjithatë, qeset plastike përdoren ende për fruta dhe perime në tregje dhe tregje. Të dhënat e Entit Shtetëror të Statistikave tregojnë se kompanitë në vend vitin e kaluar kanë prodhuar rreth 5000 tonë ambalazhe plastike, thasë dhe qese.

  Ministria e Mjedisit pohon se përdorimi i qeseve plastike është ulur me 10 herë dhe një rënie e veçantë ka në tregje me rreth 85%.

  Vendet anëtare të BE-së kanë filluar tashmë ndalimin e përdorimit të plastikës njëpërdorimshe si kashtë, tapa veshësh, pjata, gota dhe takëme plastike njëpërdorimshe. Në disa vende qeset plastike janë plotësisht të ndaluara, në të tjera tatohen dhe në të tjera tarifohen.

  Lajmi Paraprak

  Dyshime të forta pas tragjedisë së refugjatëve në Greqi

  Lajmi i rradhës

  E nesërmja – ditë jo pune për qytetarët e besimit Islam

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë