Dimitrov: Nëse Qeveria nuk e refuzon propozimin francez, duhet të bjerë menjëherë!

  Ish-shefi i diplomacisë dhe ish-zv. kryeministri për Integrime Europiane, Nikolla Dimitrov, vlerëson se, siç thotë ai vetë, paketimi i ri i propozimit është absolutisht i njëjti debakël i pariparueshëm me të cilin mund të hapim negociatat me BE-në nëse ndryshojmë Kushtetutën, por nuk do t’i përfundojmë kurrë, përcjell Nistori.

  Në postimin e tij të gjatë dhe të detajuar në Facebook, ai thotë se nuk është bërë edhe shumë përpjekje për paketimin e “ndryshimeve”.

  “Së pari, nëse në paketën e mëparshme negociatat do të hapeshin pas ndryshimeve në Kushtetutë, tani hapja do të fillojë menjëherë, sapo të nënshkruhet protokolli, por sërish me kusht sepse shkruhet se negociatat do të hapen pas përfshirjes së bullgarëve në Kushtetutë. Pra, fillimi ynë është në dy këste.

  Dy këste vetëm për të filluar. Dhe sigurisht që nuk do të ketë fillim real derisa të bëhen ndryshimet kushtetuese, sepse vetëm atëherë do të prezantohet kuadri i negociatave.

  “Ndryshimi” i dytë është një mashtrim i plotë. Nëse në historinë e paketës së mëparshme, gjuha e urrejtjes në gjuhën bullgare, monumentet, etj., do të ishte futur në procesin e aksesit përmes “protokolleve dypalëshe” sipas nenit 12 të marrëveshjes së miqësisë, tani historia, gjuha e urrejtjes në gjuhën bullgare, monumentet. , etj., do të prezantohen nëpërmjet “rishikimeve vjetore dhe masave efektive të zbatimit sipas nenit 12 të marrëveshjes”.

  Këto janë absolutisht të njëjtat dokumente, vetëm emri ka ndryshuar – tani nuk janë protokolle, por rishikime dhe masa, por neni 12 është shkruar bardh e zi, kështu që nuk ka dyshim se çfarë i referohet. Është artikulli ku thuhet se komisioni ndërqeveritar maqedonas-bullgar do të mblidhet një herë në vit, do të shqyrtojë atë që është bërë dhe do të zbatojë masat, duke miratuar një dokument që ne e quanim protokoll.

  Kjo është një tentativë e turpshme nga shtëpia, por edhe nga BE-ja, ndoshta me sugjerim të vendit, për të errësuar sytë e qytetarëve të Maqedonisë duke i quajtur me një emër tjetër të njëjtat detyrime që ne duhet t’i ndërmarrim dhe të cilat tani bëhen detyrime ndaj BE-së dhe për të cilën do të raportojë Komisioni Europian.” – ka shkruar Dimitrov.

  Pra, sipas tij, nuk ka dyshim se kërkesat bullgare për histori dhe shumë tema të tjera mbeten plotësisht brenda kornizës dhe bëhen kërkesa europiane, siç ishin në paketën e mëparshme.

  “Rruga jonë drejt BE-së do të varet nëse Bullgaria do të jetë e kënaqur me përmbushjen e dëshirave tona. Dhe për këtë arsye, me përgjegjësi pretendoj se kjo rrugë është një rrugë qorre, e cila nuk do të na sjellë kurrë në anëtarësimin e dëshiruar. Është një rrugë drejt agonisë dhe mundimit të përjetshëm. Një precedent që do ta ndiejnë edhe vendet e tjera kandidate pas nesh. Sa i përket gjuhës maqedonase, në këtë paketë si dhe në atë të mëparshme, BE-ja do të deklarojë se Bullgaria do të prezantojë (ose e ka paraqitur tani) qëndrimin e saj për gjuhën tonë. Sofia do ta lexojë parathënien me bullgarët dhe të gjithë të tjerët, por do ta anashkalojë pjesën me popullin maqedonas.” – ka vazhduar më tej Dimitrov me reagimin e tij ndaj propozimit francez.

  Sipas ish-diplomatit, vendi ka pasur shumë gabime në të kaluarën, por nuk mbahet mend kjo lloj frike dhe ikje nga përballja dhe një qasje e ndershme ndaj qytetarisë për një çështje kaq thelbësore.

  “Kjo qeveri duhet të mbajë përgjegjësi politike për këtë turp. Kjo qeveri, të dashur bashkëqytetarë, nëse nuk e refuzon menjëherë në mënyrë kategorike dhe përfundimisht propozimin që e ka refuzuar dy herë, dhe të kërkojë ndjesë të thellë për gënjeshtrën, duhet të bjerë menjëherë!” – përfundon Dimitrov. /Nistori/

  Lajmi Paraprak

  VMRO-DPMNE hedh poshtë propozimin francez si të papranueshëm

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë