Eurodeputetët kërkojnë vendosjen e sanksioneve ndaj Millorad Dodikut

  Kryetari i Komitetit të Politikës së Jashtme të Parlamentit Evropian, David McAllister, raportuesi i përhershëm për BeH Paulo Rangel dhe kryetari i delegacionit të përhershëm për marrëdhëniet me Kosovën dhe BeH, Romeo Franz, dënuan sot ashpër kërcënimin ndaj rendit kushtetues të BeH dhe kërkuan futjen e menjëhershme të sanksione ndaj atyre që janë përgjegjës.

  Në një deklaratë të përbashkët, ata reaguan ndaj krizës në Bosnje dhe Hercegovinë të shkaktuar nga përpjekjet e autoriteteve të Republika Srpska, të udhëhequra nga Milorad Dodik, për të minuar Gjykatën Kushtetuese të Bosnjë dhe Hercegovinës dhe autoritetin e Përfaqësuesit të Lartë Christian Schmidt, duke e përshkruar atë si një provokim për të cilin BE-ja duhet të reagojë menjëherë sepse reputacioni dhe besueshmëria e saj janë në rrezik.

  “Dënojmë fuqishëm miratimin e ligjit në Asamblenë Kombëtare të Republikës Srpska për moszbatimin e vendimeve të Gjykatës Kushtetuese të Bosnjë-Hercegovinës dhe ndryshimet në ligjin e RS-së për publikimin e ligjeve dhe rregulloreve të tjera, që është një sulm i drejtpërdrejtë ndaj rendit kushtetues dhe një shkelje e qartë e Marrëveshjes së Dejtonit”, thuhet në deklaratën e nënshkruar nga McAllister, Rangel dhe Franz.

  Ata shtuan se prandaj mbështesin vendimin e Përfaqësuesit të Lartë për Bosnjë dhe Hercegovinën nga 1 korriku, me të cilin ai anuloi ligjet e diskutueshme dhe ndryshoi Kodin Penal të Bosnjë dhe Hercegovinës, i cili hapi rrugën për ndjekje penale të personave përgjegjës për rrezikimin e rendi kushtetues të shtetit.

  Kujtojmë se Schmidt tha se “të gjitha opsionet janë ende në tavolinë”, tre deputetët evropianë me ndikim theksuan se tani është e nevojshme që organet e BE-së të reagojnë dhe të mbështesin përfaqësuesin e lartë në përputhje me thirrjet e mëparshme të Parlamentit Evropian, të marrë masa të synuara kundër atyre që minojnë rendin kushtetues të Bosnjë-Hercegovinës “me fjalë dhe vepra”.

  “Është koha që BE-ja dhe vendet e saj anëtare të vendosin përfundimisht sanksione të synuara kundër Milorad Dodik, i cili tashmë është nën sanksione nga SHBA dhe Britania e Madhe, si dhe aleatët e tyre, nëse është e nevojshme në nivel dypalësh”, thuhet në deklaratë, e cila aludon qartë për faktin se disa vende si Hungaria janë kundër sanksionimit të Dodik, ndaj mbetet që anëtarët e BE-së ta bëjnë këtë individualisht.

  Tre deputetë evropianë arritën në përfundimin se reagimi është i nevojshëm sepse BeH është në statusin e një kandidati për anëtarësim, kështu që nuk mund të lejohet që “secesionizmi i pacipë dhe pasuesit e tij, duke përfshirë parlamentin e entitetit, të minojnë sistematikisht vendin dhe të ardhmen e tij në Evropë dhe të vënë në pikëpyetje paqen dhe stabilitetin”.

  Lajmi Paraprak

  Kush do ta bëjë hapin e parë për uljen e tensioneve në veri?

  Lajmi i rradhës

  Arsyeja përse nuk duhet t’i vendosni ushqimet e nxehta në frigorifer

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë