Grubi: E ngritëm pagën minimale, i rritëm edhe pensionet! Pse duhet të ulen pagat e politikanëve?

  Paga ime është 70 mijë denarë dhe asnjëherë në jetë nuk kam punuar me rrogë më të ulët. E ngritëm pagën minimale në 18.000 denarë, i rritëm edhe pensionet. Ne tregojmë kujdes për qytetarët. Pse duhet të ulen pagat e zyrtarëve – pyet Artan Grubi, përcjell Nistori.

  Ekspertët janë të ndarë për idenë e shkurtimit të pagave të ministrave dhe zyrtarëve të tjerë të qeverisë për shkak të krizës ekonomike, energjetike dhe shëndetësore. Ndërsa disa e shohin këtë si të realizueshme dhe mund të zbatohet lehtësisht vetëm me një vendim të qeverisë, nëse ka vullnet politik, të tjerë e shohin atë si një kërkesë populiste dhe të pabazë.

  Akademiku Abdulmenaf Bexheti thotë se kjo tezë është paradoksale.

  Mendoj se teza është paradoksale ose më saktë është folklorike dhe populiste – kërkohet të rriten të gjitha pagat, përfshirë edhe sektorin publik për shkak të rritjes së kostove të jetesës, dhe zyrtarëve u kërkohet t’i ulin ato? Pse duhet të reduktohen, a janë të larta? Janë më të ulëtat në Ballkan! Prandaj, pa hyrë në modalitetin se si mund të bëhet, mendoj se është e paarsyeshme dhe joserioze – tha Bexheti për “Sloboden Peçat”.

  Profesori universitar Borçe Davitkovski thotë se shteti ka mekanizma kontrolli, por duhet t’i forcojë ato për të përmbushur rekomandimet e masave shtrënguese.

  Nëse ka vullnet të mirë, jo politik, por vullnet të mirë, kur është fjala për humanizmin, Qeveria mund të marrë vendim që të gjithë zyrtarët publikë t’i kthejnë një pjesë të pagave në buxhet, me ato para do të ndaheshin rreptësisht për dorëzim – zbutjen e krizës ekzistuese – tha Davitkovski për televizionin Telma.

  Qeveria thotë se pagat nuk mund të ulen, sepse është në kundërshtim me Ligjin e Punës dhe duhet bërë kujdes. Zëvendëskryeministri i parë Artan Grubi tha se shpesh flitet për paga për ministra dhe deputetë, të cilat prej kohësh nuk janë rritur.

  Janë shumë më të ulëta se pagat e drejtorëve të kompanive në sektorin publik. Paga ime është 70.000 denarë. Nuk kam punuar me rrogë më të ulët në jetën time, kur kam punuar në privat dhe kjo është paga ime më e ulët që kur jam në politikë. E ngritëm pagën minimale në 18.000 denarë, i rritëm edhe pensionet. Ne tregojmë kujdes për qytetarët. Kjo qeveri është treguar e aftë për të përballuar dhe menaxhuar krizën. Një ministër në Maqedoninë e Veriut merr pagën më të ulët në të gjithë rajonin. Pse duhet të ulim pagat e zyrtarëve? Kjo është një mënyrë sipërfaqësore për të argëtuar publikun. Nëse ka nevojë do të shkurtojmë pagat”, tha Grubi.

  Qeveria ka miratuar 26 masa për të zbutur efektet e krizës së shkaktuar nga pushtimi rus në Ukrainë dhe ka vlerësuar se ato do të kushtojnë 400 milionë euro. Qeveria ka udhëzuar ministrat dhe drejtorët që të shkurtojnë shpenzimet për mallra dhe shërbime me 10 për qind. /Nistori/

  Lajmi Paraprak

  Rasti “Monstra”, Ajdari: Gjykata na privoi nga e drejta për avokat

  Lajmi i rradhës

  Një krah i qindra viktimave të dhunës (Video)

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë