Iotova: Rruga e Shqipërisë dhe Maqedonisë Veriore është në BE dhe Bullgaria duhet të jetë një lobist për Ballkanin Perëndimor

  Zëvendëskryeministrja bullgare Iliana Iotova tha në një intervistë për Radion Kombëtare Bullgare se këto janë hapat e parë në shkrirjen e marrëdhënieve midis Maqedonisë së Veriut dhe Bullgarisë, pasi ato arritën një pikë mjaft të pashpresë të zhvillimit.

  “Me përpjekjet e Bashkimit Evropian, duhet gjetur një zgjidhje për të dy vendet, në mënyrë që të përmbushin Marrëveshjen e Fqinjësisë së Mirë të vitit 2017 dhe në të njëjtën kohë të mos fshihet kujtesa as e Bullgarisë dhe as e Maqedonisë Veriore,” tha Iotova gjatë saj vizitë në radion kombëtare bullgare, duke shprehur optimizëm se Bullgaria do të jetë në gjendje të përcjellë në mënyrë të duhur dhe profesionale pozicionin e saj për këtë çështje me Republikën e Maqedonisë Veriore.

  Sipas Iotova, kjo është jashtëzakonisht e rëndësishme, sepse ka mundësi të ndryshme në lidhje me procesin e negociatave të Maqedonisë Veriore me BE, sipas të cilave disa tekste do të shkruhen në kapitullin e parë ose do të krijohet një kapitull shtesë pas të gjithë të tjerëve dhe negociatave procesi nuk do të mbyllet derisa të sqarohen marrëdhëniet midis Bullgarisë dhe Maqedonisë Veriore.

  Ajo shprehu shpresën se qeveria Bullgare, ministria e jashtme dhe Presidenti Radev do t’u dërgojnë mesazhe të mira partnerëve evropianë të Bullgarisë.

  “Jam e bindur që historia është diçka shumë e rëndësishme dhe jam e bindur që kjo do të theksohet në çdo takim, thotë Iotova.

  Sipas Iotova, tema është shumë e rëndësishme për njerëzit me origjinë bullgare dhe qëndrimet ndaj tyre, si dhe për grupet e pakicave, dhe ka pasur raste në Gjykatën e Strasburgut kundër Bullgarisë. E gjithë kjo, sipas saj, duhet të vendoset në tryezë.

  Ajo vuri në dukje se rruga e Shqipërisë dhe Maqedonisë Veriore është në Bashkimin Evropian dhe Bullgaria duhet të jetë një lobist për Ballkanin Perëndimor, diçka që Sofia mbrojti dy vjet më parë.

  Sipas saj, kjo nuk ndodhi sepse qeveria e Borisov nuk e bëri. Ajo shtoi se gjuha e urrejtjes, e cila, siç tha ajo, ishte parë në mediat maqedonase muajt e fundit, duhet të zhduket.

  Lajmi Paraprak

  Itali: 21 fëmijë zhduken çdo ditë, më pak se gjysma e gjetur

  Lajmi i rradhës

  Arsyeja e mungesës së Ronaldos në ndeshjen e fundit sezonale dhe sqarimi i Paraticit

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë