Kafeja “helm” rreth liqenit të Ohrit!  

  Shënjestër turistike e gati çdo stine, Ohri shpesh kritikohet për çmimet e larta në shërbime dhe produkte. Edhe pse ekzistojnë pikëpamje të ndryshme, pikëpamja e përgjithshme është se ka shërbime dhe produkte që janë vërtetë të shtrenjta. Qëndrimi i hotelierëve të Ohrit është se Ohri nuk është më i shtrenjtë se qytetet më të mëdha në vend, veçanërisht në krahasim me kryeqytetin. Ata theksojnë se çmimet formohen në bazë të shumë faktorëve, për të cilët mysafiri i zakonshëm as që mendon kur zgjedh se ku do t’i shpenzojë paratë e tij. Pothuajse si rregull publikohen çmimet më të larta të shërbimeve dhe nuk tregohet se këto janë, pa përjashtim, fatura nga objektet më të ekspozuara të Rivierës, ku lokacioni dikton çmimet.

  Ato fatura janë gjithmonë nga ambientet e hotelierisë në rreshtin e parë deri te liqeni, ku çdo turist duhet të dijë se janë më të lartat. Janë objektet që kanë tarifat më të larta, që nga çmimi i qirasë së një lokali, deri te çmimi i hapësirës me qira për pajisjet urbane.

  Çmimet e të gjitha produkteve shfaqen pothuajse para të gjitha objekteve. Të gjithë të ftuarit duan të ulen e të pinë kafe, lëngje në një tavolinë pranë liqenit dhe nuk u intereson që tarifat në ato ambiente të jenë më të lartat. Shumë nga objektet përfaqësuese në brigjet e liqenit të Ohrit, madje vendosin çmime më të larta për shërbimet dhe produktet më të lira, për të dekurajuar ata mysafirë që duan të ulen disa orë në vendin më të bukur dhe në të njëjtën kohë të shpenzojnë 500 denarë për një faturë për disa kafe. Për shembull, mund të pini një espresso në qytet për 60 denarë, por për të njëjtin shërbim mund të paguani 150 denarë rreth liqenit. Shumë varion edhe çmimi i birrës, nga 90 denarë deri në 200 denarë për gjysmë litër. Supë mund të pihet për 160 denarë në disa nga restorantet më larg qendrës, por për të njëjtën pjatë mund të duhet të paguani 360 denarë.

  Sipas logjikës ekonomike, një restorant që ofron ushqim dhe shërbim cilësor në rreshtin e parë të liqenit nuk mund të përballojë të ketë pesë nga dhjetë tavolinat më të mira në tarracën e zënë nga mysafirë që nuk kanë mundësi të shpenzojnë më shumë, kundrejt turistëve që e dinë mirë se vetë vendndodhja duhet të paguhet. Të gjithë ata që kanë qenë në pikat më të famshme turistike e dinë se vendndodhja është gjithmonë faktori që formon më shumë çmimin e shërbimit.

  Jakim Dereban, pronar i një kafeneje në sheshin e qytetit në Ohër, thotë se ka tarifa të rritura për hotelierët, të cilat klientët nuk i ndjejnë dhe që ndikojnë në çmimin përfundimtar të shërbimeve. “Për dhënien me qira të një hapësire prej 26 metrash katrorë paguaj mbi dy mijë euro në vit, shumë që duhet paguar pavarësisht fuqisë blerëse të të ftuarve. Ka rritje të çmimit të blerjes së pijeve, paguajmë tarifat e reja ndaj komunës, një sërë shpenzimesh të tjera parafiskale. Rritjen më të lartë të çmimit e kemi në fuqinë punëtore, me tarifa të rritura sidomos për punonjësit të dielave dhe ditëve të festave, kur paguhet dyfishi i ditës, e gjithë kjo ndikon në çmimin përfundimtar të shërbimeve, thotë ai. /koha/

  Lajmi Paraprak

  Jo vetëm Maqedonia, edhe Ballkani po plaket

  Lajmi i rradhës

  Shumë probleme me grumbullimin e mbeturinave në Tetovë

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë